16:35 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο Διεθνές Δικαστήριο απευθύνθηκε το Ιράν, όσον αφορά στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Καταγγελία στο Διεθνές Δικαστήριο που αφορά στις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, κατέθεσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο των Νομικών Υποθέσεων της χώρας, Λάγια Τζονεϊντί, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Σύμφωνα με την αναφορά, η Τζονεϊντί, έκανε γνωστή την κατάθεση της καταγγελίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης, στο Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν, όπου πραγματοποιούναι έρευνες για την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη.

Η ιρανική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου της, υπέστη σοβαρό πλήγμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από διεθνείς κυρώσεις. Οι συγκεκριμένες κυρώσεις επιβλήθηκαν ύστερα από τη διαπίστωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που αποτελεί υπηρεσία παρακολούθησης του ΟΗΕ για τα πυρηνικά πως, το Ιράν εκτελούσε κρυφά δραστηριότητες εμπλουτισμό και επανεπεξεργασίας.

Η άρση των κυρώσεων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και η επιμονή των ΗΠΑ

Αν και οι περισσότερες από αυτές τις κυρώσεις καταργήθηκαν το 2016, αφού η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συμπέρανε πως το Ιράν συμμορφώθηκε με το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015, ορισμένες κυρώσεις παρέμειναν σε ισχύ, ενώ ορισμένες έγιναν ακόμα και αυστηρότερες.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά το 2018 και από τότε εφαρμόζουν συστηματικά κυρώσεις κατά της οικονομίας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της πετρελαϊκής βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών τομέων, του εμπορίου και της ανάπτυξης όπλων, μαζί με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα σε περιουσιακά στοιχεία.

Εξαιτίας της επιθυμίας της Ουάσινγκτον να δει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν, οι κυρώσεις επεκτείνονται και σε άλλα κράτη, επειδή συνεργάζονται με την Τεχεράνη.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Τεχεράνης για άρση των κυρώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα μέτρα παραμένουν.

Tags:
καταγγελία, κορονοϊός, πανδημία, Πετρέλαιο, κυρώσεις, ΗΠΑ, Διεθνές Δικαστήριο, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK