11:49 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η βάση αλ-Γουατίγια στη Λιβύη, η οποία ανακτήθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης με τη βοήθεια της Τουρκίας, δέχθηκε επίθεση από αεροσκάφη.

Επίθεση στην αεροπορική βάση αλ-Γουατίγια, η οποία πρόσφατα ανακτήθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης του Φαγέζ αλ Σάρατζ με τη βοήθεια της Τουρκίας, πραγματοποίησαν πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters καθώς και με τη μαρτυρία κατοίκου κοντινής περιοχής.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από «άγνωστα αεροσκάφη», ανέφερε η στρατιωτική πηγή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), που κατέχει τα ανατολικά εδάφη της χώρας, υπό τη διοίκηση του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ σύμφωνα με κάτοικο της κοντινής πόλης Ζιντάν, ακούστηκαν εκρήξεις από την πλευρά που βρίσκεται η αεροπορική βάση.

Η ανάκτηση της βάσης αλ-Γουατίγια τον Μάιο από την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), σηματοδότησε την έναρξη μιας ξαφνικής κατάρρευσης της 14μηνης επίθεσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που προσπαθούσε να εισέλθει στην πρωτεύουσα και της υποχώρησής του κατά μήκος των ακτών, σε νέες γραμμές.

Η τουρκική παρέμβαση

Η τουρκική υποστήριξη προς την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης ήταν ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της επίθεσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, με τη χρήση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας αλλά και με επιθέσεις drone, που στόχευαν στις γραμμές εφοδιασμού των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Σύμφωνα με τουρκική πηγή, η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, για τη δημιουργία δύο βάσεων στη Λιβύη, μία από αυτές στην αλ-Γουατίγια, την πιο σημαντική αεροπορική βάση στη δυτική Λιβύη.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, βρέθηκε στην Τρίπολη την Παρασκευή, προκειμένου να συναντηθεί με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης και ορκίστηκε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει, σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Η τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη έχει εξοργίσει τη Γαλλία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε πως θα υπάρξουν νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Πλέον, η Κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ και οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ κινητοποιούνται προς νέες γραμμές μεταξύ των πόλεων Μισράτα και Σύρτη.

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να προχωρήσει προς τη Σύρτη, την οποία κατέλαβε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός τον Ιανουάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού.

Tags:
Γαλλία, πολεμικά αεροσκάφη, αεροσκάφη, επίθεση, αεροπορική βάση, τουρκικός στρατός, Λιβυκός Εθνικός Στρατός, Χαλίφα Χαφτάρ, Φαγέζ αλ Σάρατζ, Τουρκία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK