11:17 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Προειδοποίηση για αμοιβάδα που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα εγκεφαλική λοίμωξη, εξέδωσε η Υπηρεσία Υγείας της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Προειδοποίηση για μόλυνση από την αμοιβάδα Naegleria fowleri, η οποία μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στον εγκέφαλο, γνωστή ως «πρωτογενή αμηβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα», εξέδωσε η Υπηρεσία Υγείας της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «ένα άτομο μολύνθηκε με Naegleria fowleri στην κομητεία Χίλσμπορο. Η Naegleria fowleri είναι μια μικροσκοπική μονόκυτταρη αμοιβάδα. Η αμοιβάδα μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου που ονομάζεται πρωτογενής αμηβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM) που καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό και είναι συνήθως θανατηφόρα».

​Αν και η μόλυνση από τη συγκεκριμένη αμοιβάδα είναι σπάνια, μπορεί να καταστρέψει τον εγκεφαλικό ιστό, προκαλώντας πρήξιμο του εγκεφάλου και θάνατο. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), έχει καταγράψει 34 μολύνσεις στη χώρα μεταξύ του 2009 και του 2018, με την Πολιτεία της Φλόριντα να καταγράφει 37 περιπτώσεις από το 1962.

«Στα 10 χρόνια από το 2009 έως το 2018, αναφέρθηκαν 34 μολύνσεις στις ΗΠΑ. Από αυτές τις περιπτώσεις, 30 άτομα μολύνθηκαν από νερό αναψυχής, 3 άτομα μολύνθηκαν μετά την εκτέλεση ρινικής εισρόφησης χρησιμοποιώντας μολυσμένο νερό της βρύσης και 1 άτομο μολύνθηκε από μολυσμένο νερό της βρύσης που χρησιμοποιήθηκε σε παιχνίδι ολίσθησης σε αυλή», έγραψε το Κέντρο σε έναν οδηγό ερωταπαντήσεων για την Naegleria fowleri.

Η φονική αμοιβάδα και οι σπάνιες μολύνσεις

Όπως αναφέρεται, η αμοιβάδα βρίσκεται συνήθως σε ζεστό γλυκό νερό όπως λίμνες, ποτάμια και κανάλια και η μόλυνση έρχεται συνήθως όταν μολυσμένο νερό εισέρχεται στο σώμα κάποιου μέσω της μύτης. Στη συνέχεια, η αμοιβάδα ταξιδεύει στον εγκέφαλο όπου προκαλεί την «αμηβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα».

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Naegleria fowleri δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Η περίοδος αιχμής για αυτή την αμοιβάδα είναι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Η Naegleria fowleri εντοπίζεται σε πολλές θερμές λίμνες γλυκού νερού, λίμνες και ποτάμια των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο συχνή στις νότιες πολιτείες» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Φλόριντα. «Ο χαμηλός αριθμός μολύνσεων καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε γιατί έχουν μολυνθεί λίγοι άνθρωποι σε σύγκριση με τα εκατομμύρια άλλων ανθρώπων που χρησιμοποίησαν τα ίδια ή παρόμοια νερά στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την προειδοποίηση που εκδόθηκε, οι κάτοικοι της Φλόριντα καλούνται να «αποφύγουν τη ρινική επαφή με τα νερά» όταν κολυμπούν και καταδύονται σε λίμνες, ποτάμια και λίμνες της Πολιτείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Tags:
θάνατος, μόλυνση, νερό, Φλόριντα, ΗΠΑ, εγκέφαλος, ασθένεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK