11:44 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Θέση απέναντι στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πρόθεση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Το Κρεμλίνο θεωρεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, αλλά ελπίζει ότι η Άγκυρα να λάβει υπόψη τη βαρύτητα της εκκλησίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» δήλωσε ο Πεσκόφ. «Μπορώ μόνο να πω ότι ελπίζουμε ότι θα ληφθεί υπόψη το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η εκκλησία δεν είναι μόνο ένα σημαντικό τουριστικό μνημείο, αλλά έχει «πνευματική αξία».

«Φυσικά, ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μας θα λάβουν όλα αυτά υπόψη» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πέρυσι, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε η Αγία Σοφία, πρώην Εκκλησία, να μετατραπεί σε τζαμί.

Πριν λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας πραγματοποίησε συνάντηση για το ζήτημα και η τελική απόφαση για την τύχη του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναμένεται να ανακοινωθεί έως τα μέσα Ιουλίου.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα κάλεσαν την Τουρκία να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο. 

Ωστόσο, η Άγκυρα θεωρεί ότι το ζήτημα είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κομισιόν για Αγία Σοφία: Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Σύμβολο ανεκτικότητας και διαλόγου χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ που επανέλαβε ότι πρόκειται για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

«Κατανοούμε ότι εκκρεμεί η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου της επικρατείας. Δεν θα σχολιάσουμε τις απόψεις συγκεκριμένων προσωπικοτήτων της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO» και πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την οπτική γωνία θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα».

Νωρίτερα, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, κάλεσε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό.

Tags:
Κωνσταντινούπολη, τζαμί, Τουρκία, Αγία Σοφία, Κρεμλίνο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK