21:14 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις κατά φερόμενων παραβατών της «τροπολογίας Μαγκνίτσκι» σε χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Βόρεια Κορέα και η Μιαναμάρ.

Η Ρωσία δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα επιβάλει κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτών, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ορίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν, σύμφωνα με τον βουλευτή της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνω Βουλής, Αλεξέι Κοντρατίεφ.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε στη δημοσιότητα νέα λίστα με άτομα και οργανισμούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η λίστα περιλαμβάνει τον επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βαστρίκιν, καθώς και κάποιους εκπροσώπους σωμάτων ασφαλείας της Ρωσίας.

«Η Ρωσία θα επιβάλει ανταποδοτικά μέτρα για τη “λίστα Μαγκνίτσκι” που ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύω ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και οι δυνάμεις ασφαλείας θα καθορίσουν τα μέτρα» δήλωσε.

Η Ρωσία θεωρεί τις κυρώσεις ως επιθετική ενέργεια που επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις, πρόσθεσε ο βουλευτής.

Τι είναι οι «κυρώσεις Μαγκνίτσκι»

Οι βρετανικές «κυρώσεις Μαγκνίτσκι» στηρίζονται σε νομοθεσία που είχαν προηγουμένως, το 2013, υιοθετήσει οι ΗΠΑ, και πήραν το όνομά τους από τον Σεργκέι Μαγκνίτσκι, Ρώσο λογιστή που πέθανε σε ρωσική φυλακή έπειτα από κατηγορίες για φορολογική απάτη. Δυτικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ θεώρησαν τον Μαγκνίτσκι πληροφοριοδότη που αποκάλυψε κρατική διαφθορά.

Το αμερικανικό Κογκρέσο και η κυβέρνηση Ομπάμα υιοθέτησαν το νομοσχέδιο το 2012, απαγορεύοντας σε Ρώσους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για εμπλοκή στον θάνατο του άνδρα, να επισκεφθούν τις ΗΠΑ ή να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Η Ρωσία επιμένει ότι δεν υπήρξε δόλιος σκοπός ή εγκληματική αδιαφορία σχετικά με τον θάνατο του Μαγκνίτσκι. Σε συνέντευξή του το 2013 ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε βασανισμός, όπως έχει ειπωθεί, δεν υπήρξε τίποτα που να χρειάζεται δίωξη αξιωματούχων. Η υπόθεση έχει κλείσει».

Tags:
ανθρώπινα δικαιώματα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, κυρώσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK