09:48 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ φέρεται να ενημέρωσαν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αλλά το Διεθνές Σώμα δεν έχει λάβει περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε σήμερα (07/07) στο Sputnik πως γνωρίζει σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Σώμα. Εντούτοις, δεν έχει ακόμα περισσότερες πληροφορίες επ' αυτής. 

Συγκεκριμένα, από τον ΠΟΥ έχει επισημανθεί το εξής:

«Λάβαμε αναφορές ότι οι ΗΠΑ υπέβαλαν επίσημη ειδοποίηση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πως αποσύρονται από τον ΠΟΥ στις 6 Ιουλίου 2021. Δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό στην παρούσα φάση».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουγιάριτς, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου 2021.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ανάρτηση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο Τραμπ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ.

​Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον Οργανισμό για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέροντας σε σχετική επιστολή του:

«Ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι αν πραγματικά επιδείξει ανεξαρτησία από την Κίνα. [...] Ακόμα και τώρα, η Κίνα συνεχίζει να υπονομεύει τις Διεθνείς Υγειονομικές Οδηγίες, αρνούμενη να μοιραστεί ακριβή στοιχεία και δείγματα ιού, ενώ παρακρατά κρίσιμες πληροφορίες για τον ιό και την προέλευσή του».

Σύμφωνα με ψήφισμα του Κογκρέσου κατά την ένταξη στον οργανισμό το 1948, οι ΗΠΑ μπορούν να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ με προειδοποίηση ενός έτους, υπό τον όρο ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις τους καλύπτονται πλήρως για την τρέχουσα οικονομική χρονιά.

Tags:
αποχώρηση, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK