19:29 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Τα ταξίδια, πλέον, έχουν αλλάξει και βρίσκονται σε νέα φάση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και έτσι το διαβατήριο αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα στην εποχή μας.

Η πανδημία του κορονοϊού μαστίζει τον πλανήτη και έτσι η παγκόσμια κινητικότητα έχει αλλάξει στις ημέρες μας. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο των διεθνών ταξιδιών, οι Ιάπωνες αναδεικνύονται ως οι μεγάλοι κερδισμένοι, με τη θέση των Αμερικανών και των Βραζιλιάνων να έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας των οδηγιών που έχουν εκδώσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Έτσι, μια παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα υπηκοότητας και διαμονής, η Henley & Partners, ανέφερε σε σχετικό δελτίο Τύπου της πως επικαιροποίησε τον πίνακα αξιολόγησης των διαβατηρίων, στη σκιά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου -μεταξύ άλλων- επισημαίνεται το εξής:

«Παρ' όλο που αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην τελευταία κατάταξη, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις προσωρινές απαγορεύσεις ταξιδιού στην Ε.Ε., απηχεί την ανησυχία για την τρέχουσα ελευθερία ταξιδιού των προηγουμένως αναγνωρισμένων κατόχων διαβατηρίων».

Οι ευρωπαϊκές απαγορεύσεις στο προσκήνιο

Παρά την προοδευτική άρση των περιορισμών κινητικότητας για πολίτες τρίτων χωρών, οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί και οι Βραζιλιάνοι δεν επιτρέπεται να μπουν στο έδαφος της Ε.Ε.

Μάλιστα, το αμερικανικό διαβατήριο βρισκόταν συνήθως στα δέκα ισχυρότερα του κόσμου αφού προσέφερε το δικαίωμα πρόσβασης σε 185 προορισμούς χωρίς βίζα, αλλά έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα.

Επίσης, με την ευρωπαϊκή απαγόρευση, οι Αμερικανοί έχουν περίπου το ίδιο επίπεδο ελευθερίας ως προς τα ταξίδια με τους Ουρουγουανούς και τους Μεξικανούς, οι οποίοι κατατάσσονται στην 28η και στην 25η θέση, αντίστοιχα.

Το ίδιο ισχύει και για τη Βραζιλία, που εμφανίζεται στην 19η θέση στην τελευταία κατάταξη και πλέον μπορεί να συγκριθεί με την Παραγουάη, η οποία κατέχει την 36η στον σχετικό πίνακα.

Θα πρέπει, ακόμα, να σημειωθεί ότι το ρωσικό διαβατήριο δεν έχει αλλάξει σε αυτήν την κατάταξη: είναι ακόμα 51ο, με 118 προσβάσιμους προορισμούς χωρίς βίζα.

Η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη με 191 και 190 προσβάσιμους προορισμούς χωρίς βίζα, αντίστοιχα, βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι στην 8η θέση με 184 προσβάσιμους προορισμούς χωρίς βίζα, μαζί με τη Μάλτα, τη Νέα Ζηλανδία και την Τσεχία.

Tags:
πτήσεις, κορονοϊός, Ευρωπαϊκή Ένωση, ταξίδι, πανδημία, διαβατήριο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK