02:25 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 01
Βρείτε μας

Διάγγελμα προς τον λαό της Τουρκίας απευθύνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, αποφάσισε υπέρ της κατάργησης του διατάγματος του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, το απόγευμα της Παρασκευής.

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής.

Μέσω του διατάγματος επιτρέπεται η προσευχή και η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τόπου λατρείας, ενώ δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

«Έχει αποφασιστεί να ανατεθεί ο έλεγχος της Αγίας Σοφίας στη Diyanet (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) και να την ανοίξει για προσευχές» αναφέρει το διάταγμα που δημοσίευσε ο Ερντογάν στο Twitter.

Λίγο αργότερα, ο μουεζίνης κάλεσε τους πιστούς σε προσευχή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφία στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Στην αρχή του διαγγέλματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, υπογράμμισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους υπό το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο αυθεντικό».

Έπειτα, υποστήριξε πως θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, καθώς: «όπως όλα τα τζαμιά μας, έτσι και οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους, δωρεάν».

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε πως η Αγία Σοφία, θα ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή επίσημα την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Φυσικά, σεβόμαστε όλες τις απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα διεθνώς. Ωστόσο, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επαφίεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» τόνισε επίσης.

Aκόμη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, διεμήνυσε πως στη χώρα υπάρχουν 435 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές για λατρεία και η σημερινή απόφαση «μας επέτρεψε να απαλλαγούμε από την κατάρα του Φατίχ».

UNESCO για Αγία Σοφία: Λυπόμαστε βαθιά για την απόφαση της Τουρκίας

Η επικεφαλής της UNESCO, Όντρει Αζουλάι, «λυπάται βαθιά για την απόφαση των τουρκικών αρχών, που ελήφθησαν χωρίς προηγούμενο διάλογο, να τροποποιήσουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας» ανέφερε ο ΟΗΕ σε δήλωσή του.

Πρόσθεσε ότι είχε εκφράσει την ανησυχία της στον Τούρκο πρέσβη στον οργανισμό.

Η Αγία Σοφία ήταν αρχικά ναός, στη συνέχεια έγινε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, αλλά στη συνέχεια έγινε κοσμικό μουσείο για όλους στη σύγχρονη Τουρκία. 

Είναι εγγεγραμμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τον οργανισμό να προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βλάψει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως τόπου ανοιχτού προς όλους τους πολιτισμούς, βασική πτυχή του καθεστώτος «Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Ανέφερε ακόμη, ότι οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτεί προηγούμενη κοινοποίηση στην UNESCO και ενδεχομένως εξέταση από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία προσθέτει και μερικές φορές καταργεί τοποθεσίες από τον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Αυτή η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα, θέτει το ζήτημα του αντίκτυπου αυτής της αλλαγής κατάστασης στην παγκόσμια αξία του μνημείου» δήλωσε η UNESCO.

Προειδοποίησε ότι η «κατάσταση» της Αγίας Σοφίας θα εξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της.

«Η UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επιβλαβής επίδραση στην παγκόσμια αξία αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς» ανέφερε η ίδια δήλωση.

Διεμήνυσε τέλος ότι οι αλλαγές στη πρόσβαση στο μνημείο θα μπορούσαν να συνιστούν παραβιάσεις της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
χριστιανισμός, χριστιανός, κληρονομιά, ναός, μουσουλμανικό τέμενος, μουσουλμάνος, Μουσουλμάνοι, μουσουλμάνες, τέμενος, τζαμί, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK