09:36 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Όχι» σε νέο προσχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας για τον διασυνοριακό μηχανισμό στη Συρία είπε, την Παρασκευή (10/07, τοπική ώρα), το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δεν υιοθέτησε εκ νέου ρωσικό προσχέδιο ψηφίσματος για τον διασυνοριακό μηχανισμό στη Συρία την Παρασκευή (10/07, τοπική ώρα). 

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω ρωσικό προσχέδιο ψηφίσματος προβλέπεται παράδοση βοήθειας στη χώρα της Μέσης Ανατολής, μέσω ενός σημείου ελέγχου, για έναν χρόνο.

Ο επικεφαλής του Σ.Α. του ΟΗΕ ανέφερε το εξής:

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής: τέσσερις ψήφοι υπέρ, επτά ψήφοι κατά, τέσσερις αποχές. Το σχέδιο ψηφίσματος δεν έχει εγκριθεί, επειδή δεν έλαβε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων».

Ένα προσχέδιο ψηφίσματος για να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο Ασφάλειας απαιτούνται εννέα ψήφοι και κανένα βέτο από κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, δηλαδή την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, τα μέλη του συμβουλίου δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα άλλο ψήφισμα που υποβλήθηκε από τη Γερμανία και το Βέλγιο, το οποίο είχε ως στόχο την παράταση του ανθρωπιστικού μηχανισμού του ΟΗΕ για έξι μήνες χρησιμοποιώντας δύο συνοριακές διαβάσεις από την Τουρκία - την Μπαμπ Αλ Χάουα και την Μπαμπ Αλ Σαλάμ.

Η Ρωσία μαζί με την Κίνα έθεσαν βέτο στο προσχέδιο και η Μόσχα πρότεινε να διατηρηθεί μόνο το σημείο ελέγχου στο Μπαμπ Αλ Χάουα.

Πάντως, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ο διασυνοριακός μηχανισμός που καθιερώθηκε το 2014 είναι ξεπερασμένος και χρησιμοποιείται για την πολιτικοποίηση της βοήθειας αρωγής ευνοώντας ορισμένες ομάδες έναντι άλλων.

Η τρέχουσα κατάσταση του διασυνοριακού μηχανισμού λήγει την Παρασκευή (10/07).

Tags:
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΟΗΕ, Συρία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK