16:52 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Το Ιράν απέρριψε αμέσως αίτημα των ΗΠΑ να μην υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικές δυνάμεις.

Στην άμεση απόρριψη της αμερικανικής πρότασης προς το Ιράν, να μην υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, προχώρησε η Τεχεράνη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοσέν Μπαχαρβάντ.

Όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars «οι ΗΠΑ είχαν στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν, μέσω του Ελβετού πρεσβευτή (του οποίου η αποστολή περιλαμβάνει επίσης ενέργειες προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη), που απαιτούσε από το Ιράν να μην προχωρήσει σε αντίποινα, αλλά απορρίφθηκε αμέσως».

Η επίθεση που έγινε στις 3 Ιανουαρίου κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης και στοίχισε τη ζωή του Σολεϊμανί, οδήγησε στον θάνατο τον Αναπληρωτή Διοικητή των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης του Ιράκ, Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς, καθώς και τέσσερις αξιωματικούς και τέσσερις στρατιώτες.

Στις 7 Ιανουαρίου ακολούθησαν αντίποινα, με επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων προς την αεροπορική βάση Αλ Άσαντ και σε μια αεροπορική βάση κοντά στο Ερμπίλ, που βρίσκονται στο Ιράκ και φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα.

Η έρευνα του ΟΗΕ για τη δολοφονία Σολεϊμανί

Οι ισχυρισμοί του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, έρχονται λίγο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τη δολοφονία του Σολεϊμανί. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Άγκνες Καγιαμάρντ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της αξιωματούχου του ΟΗΕ, η ενέργεια των ΗΠΑ «απευθύνεται όχι μόνο στο Ιράν, αλλά και στο Ιράκ». Η έκθεση υπογράμμισε επίσης πως επειδή η επίθεση έλαβε χώρα σε ιρακινό έδαφος χωρίς την άδεια της Βαγδάτης, η Ουάσινγκτον «παραβίασε» την κυριαρχία της χώρας.

Επιπλέον, η Καγιαμάρντ επέμεινε ότι θα ήταν «δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μια παρόμοια ενέργεια εναντίον ενός δυτικού στρατιωτικού ηγέτη, δεν θα θεωρούνταν πράξη πολέμου, ενδεχομένως οδηγώντας σε έντονη, πολιτική και στρατιωτική δράση κατά του κράτους που εξαπέλυσε την ενέργεια».

Ιράν: Πράξη πολέμου η ενέργεια των ΗΠΑ

Όπως σημείωσε ο Ιρανός υπουργός «η καταδίκη της αμερικανικής πράξης από την κα Καγιάρντ, ως ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, αλλά και ως ειδική και αμερόληπτη δικηγόρος, είναι πολύτιμη και η έκθεση είναι πλέον ένα από τα έγγραφα του ΟΗΕ, το οποίο θα παραμείνει για αρκετές δεκαετίες στο μέλλον».

Η Τεχεράνη επιμένει πως οι ΗΠΑ διέπραξαν «πολεμική πράξη» με τη δολοφονική ενέργεια κατά του Σολεϊμανί.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχάνι, δήλωσε τον Ιανουάριο πως, η Τεχεράνη «δεν πίστευε ότι [οι ΗΠΑ] θα στοχοποιήσουν έναν επισκέπτη σε άλλη χώρα».

Επίσης, καταδίκασε τη δολοφονία, χαρακτηρίζοντάς την ως το «μαρτύριο» ενός «μεγάλου διοικητή της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι ο Ιρανός στρατηγός «σχεδίαζε επικείμενες και απαίσιες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού», ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ.

Εντάλματα σύλληψης για συνολικά 36 αξιωματούχους που συνδέονται με τη δολοφονία του Σολεϊμανί εκδόθηκαν στα τέλη Ιουνίου από τον Γενικό Εισαγγελέα της Τεχεράνης, Αλί Αλγκάσι-Μερ. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι τα δεκάδες άτομα, περιλαμβάνουν τον Τραμπ και αρκετούς άλλους «πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων».

Tags:
ΟΗΕ, έρευνα, δολοφονία, Κασέμ Σολεϊμανί, Ιράκ, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK