16:33 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (195)
0 01
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για άσκηση πολιτικής σε δύο «ταμπλό» όσον αφορά τη Λιβύη.

Για άσκηση πολιτικής με διπλά πρότυπα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη Λιβύη, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι.

«Αν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, πρέπει να εγκαταλείψει τα διπλά πρότυπα που σχετίζονται με την επιχείρηση IRINI και την υποστήριξη της διεθνούς νομιμότητας [του Εθνικού Λιβυκού Στρατού] σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις ήρθαν ύστερα από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που είχε ως αντικείμενο την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης IRINI για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως οι υπουργοί συμφώνησαν να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης, ενώ συμφώνησαν επίσης να παροτρύνουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το εμπάργκο του ΟΗΕ σχετικά με την προμήθεια όπλων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η χώρα του υποστηρίζει από την αρχή της κρίσης στη Λιβύη πως, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση και ότι η Άγκυρα συμβάλλει στις διεθνείς προσπάθειες για την εντατικοποίηση της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται πως στις 31 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την επιχείρηση IRINI, η οποία διαδέχθηκε την επιχείρηση Sophia, σκοπός της οποίας ήταν η διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο. Ωστόσο, έληξε όταν οι ιταλικές αρχές σταμάτησαν να δέχονται σκάφη διάσωσης που μετέφεραν μετανάστες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι το κύριο καθήκον της επιχείρησης IRINI είναι να επιβάλει πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, μέσω της χρήσης θαλάσσιων, εναέριων και δορυφορικών πόρων.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (195)
Tags:
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ, εμπάργκο, Λιβύη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK