09:24 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η ανακοίνωση έρχεται ώρες αφού η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στη Βρετανία δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει την έρευνά της για τη δήθεν ανάμιξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit και τις εκλογές του 2017.

«Ρωσικοί παράγοντες» που δεν κατονομάζονται σχεδόν σίγουρα προσπάθησαν να εμπλακούν στις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, επικαλούμενος «ενδελεχή ανάλυση» για το ζήτημα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ρωσικοί παράγοντες προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές του 2019» δήλωσε, μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος σε έγγραφα που διέρρευσαν σχετικά με αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία που η ύπαρξή της αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Ευαίσθητα κυβερνητικά έγγραφα σχετικά με την εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ αποκτήθηκαν παράνομα πριν τις εκλογές του 2019 και διαδόθηκαν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμα Reddit» πρόσθεσε. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για «ευρύ φάσμα» ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στις εκλογές του 2019.

«Ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις για ευρύ φάσμα ρωσικής εκστρατείας κατά των εκλογών, κάθε προσπάθεια εμπλοκής στη δημοκρατική διαδικασία είναι εντελώς μη αποδεκτή. Είναι, και πάντα θα είναι, απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημοκρατίας και των εκλογών» υπογράμμισε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική έρευνα για το ζήτημα, όπως πρόσθεσε ο Ράαμπ, αναφέροντας ότι θα ήταν «απρεπές να πει περισσότερα» εκτός του ότι το Λονδίνο διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει. 

Τον Νοέμβριο του 2019, ο τότε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός μυστικού σχεδίου 451 σελίδων των Συντηρητικών που, όπως είπε, θα «ξεπουλούσε» το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ΗΠΑ, ως μέρος των διαπραγματεύσεων της εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ. Τα έγγραφα είχαν ανέβει στο Reddit έναν μήνα νωρίτερα. Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τους Εργατικούς ότι προβαίνουν σε ισχυρισμούς τύπου «Τρίγωνο των Βερμούδων» και έδωσε έμφαση στο ότι καμία κυβέρνηση Συντηρητικών δεν θα έθετε «σε διαπραγμάτευση το NHS σε εμπορικές συνομιλίες».

Τα σχόλια του Ράαμπ ήρθαν ώρες αφού η κοινοβουλευτική επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι η «Έκθεση Ρωσία» για τη δήθεν εμπλοκή του Κρεμλίνου στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit και τις εκλογές του 2017 θα δινόταν στη δημοσιότητα πριν την θερινή ανάπαυλα στις 22 Ιουλίου.

Βρετανοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία για εμπλοκή στις εκλογές τα τελευταία χρόνια, ισχυριζόμενοι ότι τρολ των ρωσικών social media προσπαθούν να διεξάγουν εκστρατείες επηρεασμού πιθανών ψηφοφόρων. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας την έλλειψη αποδείξεων.

Πέρσι, έπειτα από εκτενή έρευνα, το Facebook κατέληξε ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία απόδειξη ότι η Ρωσία επηρέασε το δημοψήφισμα του 2016 χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα, ή επιχείρησε να το κάνει με κάποιον τρόπο. Νωρίτερα, το 2018, το Twitter, αντίστοιχα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχαν αποδείξεις ρωσικής ανάμιξης.

Tags:
εκλογές, Βρετανία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Ντόμινικ Ράαμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK