09:22 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ισχυρίζονται πως η Βόρεια Κορέα ίσως κατασκευάζει μικροσκοπικές πυρηνικές συσκευές.

Στο συμπέρασμα πως η Βόρεια Κορέα ενδεχομένως αναπτύσσει μικρές πυρηνικές συσκευές, οι οποίες θα μπορούν να τοποθετούνται σε βαλλιστικούς πυραύλους, κατέληξε σε έκθεσή της, την οποία κατέθεσε τη Δευτέρα, μια 15μελης ομάδα εμπειρογνωμώνων της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πολύ εμπλουτισμένου ουρανίου και της κατασκευής ενός πειραματικού αντιδραστήρα. Ένα κράτος - μέλος αξιολόγησε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας συνεχίζει την παραγωγή πυρηνικών όπλων» αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως, αρκετές χώρες πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ «πιθανότατα ανέπτυξε μικροσκοπικές πυρηνικές συσκευές για να ταιριάζουν στις κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων της».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο αποκαλύπτει πως, πολλές χώρες στον ΟΗΕ πιστεύουν ότι οι έξι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, συνδεόνται με την ανάπτυξη αυτών των μικροσκοπικών πυρηνικών συσκευών.

Μία χώρα, η οποία επίσης δεν κατονομάζεται στην έκθεση, εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα «μπορεί να επιδιώξει να αναπτύξει περαιτέρω σμίκρυνση, ώστε να είναι δυνατή η ενσωμάτωση τεχνολογικών βελτιώσεων όπως πακέτα που ενισχύουν τη διείσδυση ή την ανάπτυξη πολλαπλών συστημάτων κεφαλών».

Αναφορά για κυβερνοεπιθέσεις από τη Βόρεια Κορέα

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ισχυρίστηκε ότι τα πυρηνικά όπλα λειτουργούν ως «αξιόπιστο, αποτελεσματικό» αποτρεπτικό μέσο έναντι της «υψηλής έντασης της πίεσης και των στρατιωτικών απειλών και του εκβιασμού από ιμπεριαλιστικούς αντιδραστικούς και εχθρικές δυνάμεις».

Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δεν σταματά στην πυρηνική ανάπτυξη και συνεχίζει να παραβιάζει κυρώσεις «μέσω παράνομων θαλάσσιων εξαγωγών άνθρακα, αν και τις ανέστειλε προσωρινά μεταξύ τέλη Ιανουαρίου και αρχές Μαρτίου 2020».

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ συνέχισαν με κατηγορίες προς την Πιονγκγιάνγκ, περί κυβερνοεπιθέσεων και διαδικτυακών εγκληματικών ενεργειών.

«Η ομάδα συνεχίζει να εκτιμά ότι οι πάροχοι υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων και τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία θα συνεχίσουν να παραμένουν επικερδείς στόχοι για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας για τη δημιουργία εσόδων, καθώς και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων», αναφέρεται στην έκθεση.

Η συγκεκριμένη αναφορά των εμπειρογνωμόνων έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες, μετά από τη δημοσίευση της ετήσιας «λευκής βίβλου» της Ιαπωνίας για την άμυνα, η οποία όχι μόνο εξέφρασε ότι το Πεκίνο αποτελεί μια συνεχής απειλή για το νησιωτικό έθνος, αλλά και ότι η Πιονγκγιάνγκ αποτελεί «σοβαρή και επικείμενη απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας».

Tags:
Κίνα, Κιμ Γιονγκ Ουν, ΟΗΕ, κυρώσεις, έκθεση, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ιαπωνία, βαλλιστικός πύραυλος, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, Βόρεια Κορέα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK