07:58 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 21
Βρείτε μας

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το πλοίο που μετέφερε νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στη Βηρυτό έχουν χρονική αφετηρία στο τέλος του 2013, όταν λόγω τεχνικών πλοίων ένα φορτηγό πλοίο έδεσε στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Οι άνδρες των λιμενικών Αρχών του Λιβάνου σοκαρίστηκαν όταν ανέβηκαν στο πλοίο για να το επιθεωρήσουν. Το εμπορικό πλοίο «Rhosus» όχι μόνο είχε σημαία Μολδαβίας, γεγονός που δεν του επέτρεπε να συνεχίσει το ταξίδι του, αλλά μετέφερε φορτίο 2.750 τόνων νιτρικού αμμώνιου.

Το νιτρικό αμμώνιο - το οποίο μεταφέρθηκε από το πλοίο και αποθηκεύτηκε σε αποθήκη στο λιμάνι - πιστεύεται ότι ευθύνεται για την τεράστια έκρηξη της Τρίτης, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες ακόμη. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια του κατεστραμμένου λιμανιού της Βηρυτού, όπου η έκρηξη δεν άφησε τίποτα όρθιο.

Σε όλη την πόλη, υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς σπίτι από την έκρηξη.

Το νιτρικό αμμώνιο, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως ως λίπασμα, μπορεί να γίνει εκρηκτικό αν αναμειχθεί με καύσιμο. 

Σε βίντεο από την έκρηξη στη Βηρυτό φαίνεται φωτιά από την αποθήκη του λιμανιού λίγο πριν την έκρηξη, από την οποία είχε δημιουργηθεί ένα πορτοκαλί σύννεφο καπνού στον ουρανό της πρωτεύουσας του Λιβάνου. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα του πλοίου, το «Rhosus» είχε ξεκινήσει το μοιραίο του ταξίδι από το λιμάνι του Μπατούμι της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 με προορισμό την Μοζαμβίκη, αλλά τελικά έφτασε μέχρι τη Βηρυτό στις 21 Νοεμβρίου 2013.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θαλάσσιων Μεταφορών της Μολδαβίας, Ιγκόρ Ζαχάρια, σχολίασε στο Sputnik τις αναφορές για τη μολδαβική σημαία στο «Rhosus».

«Η πληροφορία είναι ελειπής. Το πλοίο δεν είχε σημαία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν έχει σημασία η σημαία του πλοίου. Το γεγονός ότι λόγω του φορτίου υπήρχαν κάποιες συνέπειες, δεν σημαίνει ότι το πλοίο πρέπει να κατηγορηθεί για το ότι το φορτίο είχε λανθασμένα αποθηκευθεί στο λιμάνι. Και δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορήσουμε τη σημαία γι'αυτό» δήλωσε ο Ζαχάρια.

Το πλήρωμα ήταν απλήρωτο, χωρίς νερό και φαγητό

Η Όλγα Ανάνγινα, επιθεωρήτρια της Ρωσικής Ένωσης Nαυτικών στο Νοβοροσίσκ, είπε στο Σπούτνικ ότι ασχολήθηκε με την υπόθεση του «Rhosus» το 2014, όταν είχε φτάσει στη Βηρυτό και εγκαταλείφθηκε εκεί.

Σύμφωνα με την Ανάνγινα, ο πλοίαρχος του πλοίου επικοινώνησε μαζί της και της παραπονέθηκε ότι τα μέλη του πληρώματος δεν είχαν λάβει τους μισθούς τους. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο πλοιοκτήτης «είχε χάσει το ενδιαφέρον του για το πρότζεκτ».

«Οι ναυτικοί έμεναν εκεί χωρίς νερό, χωρίς φαγητό» δήλωσε η Ανάνγινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, η Ρωσική Ένωση Ναυτικών είχε κάνει αναφορά το 2014 ότι το «Rhosus», υπό σημαία Μολδαβίας, ήταν δεμένο στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου ο πλοιοκτήτης είχε εγκαταλείψει το πλήρωμα. Οι ναυτικοί απευθύνθηκαν επανειλημμένα στις πρεσβείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ζητώντας βοήθεια. Σύμφωνα με την Ένωση, η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι η κυπριακή Teto Shipping.

Το «Rhosus» κρατήθηκε στη Βηρυτό για βαριές παραβιάσεις των κανόνων λειτουργίας πλοίων και για την μη καταβολή μισθών στο πλήρωμα. Η Ένωση είχε προειδοποιήσει ότι το πλοίο μετέφερε τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμώνιου.

Tags:
τραυματίες, νεκροί, Λίβανος, έκρηξη, Βηρυτός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK