07:48 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πρώην αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει πως ομάδα εκτελεστών εστάλη από τον διάδοχο μπιν Σαλμάν στον Καναδά για να τον σκοτώσουν.

Σε μήνυση κατά του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και διαδόχου του βασιλικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει προχωρήσει ένα πρώην ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, υποστηρίζοντας πως ο πρίγκιπας έστειλε ομάδα εκτελεστών στον Καναδά, προκειμένου να τον σκοτώσουν.

Η μήνυση έχει κατατεθεί σε δικαστήριο των ΗΠΑ, στν περιφέρεια της Κολούμπια, από τον Δρ. Σαάντ αλ-Τζάμπρι, ο οποίος ήταν αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών καθώς και σύμβουλος του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ.

«Στις 15 Οκτωβρίου 2018 ή κοντά σε αυτή την ημερομηνία, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από την εξωδικαστική δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι και ενώ η Σαουδαραβική κυβέρνηση δεν παραδεχόταν ούτε καν το γεγονός του θανάτου του, μια άλλη ομάδα Σαουδάραβων υπηκόων, ταξίδεψε από τη Σαουδική Αραβία στον Καναδά, όπου ο Δρ αλ-Τζάμπρι ζει σε καθεστώς εξορίας, με την πρόθεση να τον σκοτώσει» αναφέρεται στην καταγγελία.

Η επιχείρηση της εκτέλεσης φέρεται να εμποδίστηκε τελικά από τους Καναδούς τελωνειακούς υπαλλήλους, οι οποίοι κατέληξαν πως τα μέλη της ομάδας των εκτελεστών γνωρίζονταν μεταξύ τους, αν και είχαν δηλώσει τουρίστες, χωρίς να γνωρίζει ο ένας τον άλλο, αναφέρει το δικαστικό έγγραφο.

«Προκειμένου να ικανοποιήσει τη δολοφονική του επιθυμία, ο κατηγορούμενος Μπιν Σαλμάν οργάνωσε προσωπικά μια απόπειρα εξωδικαστικής δολοφονίας του Δρ αλ-Τζάμπρι, μια απόπειρα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα» σημειώνεται στην καταγγελία.

Στη μήνυση μεταξύ άλλων στοιχείων, περιέχονται και κάποια μεταφρασμένα μηνύματα τα οποία φέρεται να ανταλλάχθηκαν μεταξύ του αλ-Τζάμπρι και του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν, που αποδεικνύουν τις προθέσεις του πρίγκιπα.

Μηνύματα που υποτίθεται ανταλλάχθηκαν μεταξύ του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν και του αλ-Τζάμπρι
Sputnik screenshot
Μηνύματα που υποτίθεται ανταλλάχθηκαν μεταξύ του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν και του αλ-Τζάμπρι

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Σαουδάραβος πρίγκιπας προσπάθησε επίσης να δελεάσει τον Δρ. αλ-Τζάμπρι να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία, συλλαμβάνοντας τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και δελεάζοντάς τον να μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου ο αλ-Τζάμπρι κατέχει περιουσία.

Επιπλέον, η καταγγελία αναφέρει ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προσπάθησαν επίσης να επαναπατρίσουν τον Σαάντ, ζητώντας την έκδοσή του μέσω «υπερβολικών» καταγγελιών που υποβλήθηκαν μέσω της Ιντερπόλ.

Ο πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αστυνομίας ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση από τους κατηγορούμενους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν, 11 κατονομαζόμενοι συμμετέχοντες στη συνωμοσία και 10 επιπλέον ανώνυμων Σαουδάραβων υπηκόων, καθώς και από τα φερόμενα μέλη της ομάδας δολοφονίας, γνωστή ως Tiger Squad, (Ομάδα Τίγρης).

Tags:
Τζαμάλ Κασόγκι, Καναδάς, ΗΠΑ, εκτέλεση, πρίγκιπας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, Σαουδική Αραβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK