15:54 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έκθεση αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική παρουσία στα 22 από τα 54 κράτη που αποτελείται η Αφρική, τη μεγαλύτερη μετά τη Μέση Ανατολή.

Στην αποκάλυψη πως στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ επιχειρούν σε 22 κράτη της Αφρικής προχώρησε έκθεση που δημοσιεύθηκε, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως μετά τη Μέση Ανατολή, η Αφρική είναι το δεύτερο μέρος στον πλανήτη με τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Περιστατικό που σημειώθηκε στον Νίγηρα το 2017, όταν τέσσερα μέλη της στρατιωτικής υπηρεσίας των ΗΠΑ σκοτώθηκαν σε ενέδρα, είχε δώσει ένα μικρό δείγμα πως κάτι συμβαίνει στην Αφρική, αλλά όχι στον βαθμό που τελικά αποκαλύφθηκε. Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώνεται πως είχε προκαλέσει την έκπληξη ακόμα και μελών της επιτροπής των ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν ήξεραν πως Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στη χώρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα  «Mail & Guardian» της Νότιας Αφρικής, η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών έχει γίνει εμφανής όσο ποτέ άλλοτε, με ομάδες ειδικών δυνάμεων να ήταν παρούσες σε 22 αφρικανικά κράτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων και εμπόλεμων περιοχών, σημειώνει η εφημερίδα.

​Αμερικανική παρουσία σε σχεδόν τη μισή Αφρική

Κατά την περσινή χρονιά, μερικές από τις πιο θανατηφόρες μονάδες του αμερικανικού στρατού ήταν παρούσες στην Αλγερία, την Μποτσουάνα, την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το Πράσινο Ακρωτήριο, το Τσαντ, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Τζιμπουτί, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Γκάνα, την Κένυα, τη Λιβύη, τη Μαδαγασκάρη, το Μάλι, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Τανζανία και την Τυνησία.

Με παρουσία σχεδόν στα μισά αφρικανικά κράτη, από τα 54 που αποτελείται η Αφρική, η ήπειρος «φιλοξενεί» πάνω από το 14% των αμερικανικών κομάντο που αναπτύσσονται στο εξωτερικό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικών στρατευμάτων στον κόσμο, με εξαίρεση την ευρύτερη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την έκθεση.

Ορισμένες από τις αμερικανικές αποστολές στην Αφρική, έχουν σκοπό την εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων, ενώ άλλες περιλαμβάνουν άμεση μάχη.

Χαρακτηρισμένες ως «AAA» ή «συμβουλεύουν, βοηθούν και συνοδεύουν» από την US AFRICOM (Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής), αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες για τους Αμερικανούς στρατιώτες.

 Το 2017, ένας Αμερικανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων SEAL, σκοτώθηκε στη Σομαλία ενώ βοηθούσε τις τοπικές δυνάμεις σε μια επιδρομή σε στρατόπεδο μαχητών. Η αμερικανική διοίκηση αναγνώρισε ότι πραγματοποίησε 70 τέτοιες αποστολές στην Ανατολική Αφρική το 2018, 46 το 2019 και επτά το 2020 από τις αρχές Ιουνίου.

Η αμερικανική εκπαίδευση σε αυταρχικά καθεστώτα

Ορισμένες από τις κυβερνήσεις με τις οποίες ο στρατός των ΗΠΑ επέλεξε να συνεργαστούν, μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την εκπαίδευση για να διαπράξουν βίαια εγκλήματα. Στην Μπουρκίνα Φάσο οι ΗΠΑ διδάσκουν δυνάμεις ασφαλείας σε επιχειρήσεις κατά εξεγέρσεων. Τον Ιούλιο, η Human Rights Watch ανέφερε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως οι κυβερνητικές δυνάμεις συμμετείχαν σε μαζικές δολοφονίες στην πόλη Τζιμπού στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Υπάρχει ανησυχία ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσινγκτον σε αυταρχικές κυβερνήσεις στην Αφρική, θεωρείται ότι νομιμοποιεί τις καταχρήσεις τους. Η έλλειψη διαφάνειας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις χώρες υποδοχής, συνέβαλε σε αυτό το πρόβλημα, σημείωσε η έκθεση.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι θεωρούν το αφρικανικό αποτύπωμα ως «ελαφρύ και σχετικά χαμηλού κόστους», για να αναφέρουν τον διοικητή της AFRICOM, στρατηγό Στέφεν Τάουνσεντ και την ίδια ώρα κουνούν το δάχτυλο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, κατηγορώντας τους ότι παρεμβαίνουν στις αφρικανικές υποθέσεις.

Το 2019, το Πεντάγωνο διατηρούσε πάνω από 24 βάσεις σε όλη την ήπειρο. Η Κίνα έχει μια ενιαία βάση στο Τζιμπουτί, την οποία άνοιξε το 2017. Η Ρωσία δεν έχει μόνιμη στρατιωτική βάση στην Αφρική, αν και συζητά για πιθανή μίσθωση αεροδρομίου στη βορειοδυτική Αίγυπτο.

Tags:
Μέση Ανατολή, ειδικές δυνάμεις, βάσεις, Κίνα, Ρωσία, αμερικανικός στρατός, Αφρική, στρατός, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK