20:53 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αρνήθηκε να παρατείνει το εμπάργκο όπλων στο Ιράν και οι ΗΠΑ αντέδρασαν, υποσχόμενες πως «δεν θα σταματήσουν σε τίποτα».

Τη διαβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους «να μην σταματήσουν μπροστά σε τίποτα» ώστε να επεκτείνουν το εμπάργκο όπλων προς το Ιράν, έκανε η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Κέλι Κραφτ, μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην υιοθετήσει το ψήφισμα, για επέκταση του εμπάργκο.

Υπενθυμίζεται πως, το εμπάργκο όπλων προς το Ιράν λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σύμφωνα ωστόσο με την Αμερικανίδα διπλωμάτη, «Σύμφωνα με το ψήφισμα 2231, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάθε δικαίωμα να επαναφέρουν διατάξεις προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Τις επόμενες μέρες, οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν αυτήν την υπόσχεση, να μην σταματήσουν μπροστά σε τίποτα, ώστε να επεκτείνουν το εμπάργκο όπλων».

Το ψήφισμα 2231 στο οποίο αναφέρθηκε η Κραφτ, ήταν εκείνο που ενέκρινε το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), επίσης γνωστό ως πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, από το οποίο αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ τον Μάιο του 2018.

Απογοήτευση από τον Πομπέο

Η απόφαση έφερε αντίδραση και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποστήριξε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέτυχε να τηρήσει το θεμελιώδες σύνολο της αποστολής του» με την απόρριψη του ψηφίσματος.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός «το Συμβούλιο απέρριψε ένα εύλογο ψήφισμα για την παράταση του 13χρονου εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε το δρόμο για τον κορυφαίο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας στον κόσμο, να αγοράσει και να πουλήσει συμβατικά όπλα χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς του ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία».

Η αντίδραση του Ιράν

Μετά από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αγοράσει και να πουλήσει όπλα στη διεθνή αγορά, ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Μαζίντ Τακχτ Ραβαντσί, δήλωσε ότι η επιστροφή τυχόν κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το Ιράν, θα απαντηθεί σφοδρά και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες.

«Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, η επιβολή οποιωνδήποτε κυρώσεων ή περιορισμών στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αντιμετωπιστεί σοβαρά από το Ιράν και οι επιλογές μας δεν περιορίζονται. Και οι ΗΠΑ και κάθε οντότητα που μπορεί να την βοηθήσει ή να αποδεχτεί την παράνομη συμπεριφορά τους, θα φέρει την πλήρη ευθύνη», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Tags:
παράταση, απόφαση, Ιράν, πρέσβης, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμπάργκο, ΗΠΑ, ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK