14:56 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κάνει λόγο για το μεγαλύτερο φορτίο καυσίμων που έχει κατασχεθεί ποτέ, όσον αφορά τα τέσσερα ξένα τάνκερ.

Για τη μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων που έχει κατασχεθεί από τις αμερικανικές αρχές, έκανε λόγο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όσον αφορά την υπόθεση με τα τέσσερα τάνκερ που περιείχαν καύσιμα από το Ιράν με κατεύθυνση τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα στα πλοία φτάνει τα 1,116 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ το αμερικανικό υπουργείο υπαινίχθηκε πως η κατάσχεση έγινε με τη βοήθεια «ξένων συνεργατών», τους οποίους όμως δεν κατονόμασε.

Η δήλωση φαίνεται να επιβεβαιώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες κυβερνητικές και ναυτιλιακές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες τέσσερα δεξαμενόπλοια, φορτωμένα με ιρανικά καύσιμα, είδαν πρόσφατα το φορτίο τους να κατάσχεται «χωρίς τη χρήση στρατιωτικής βίας».

Τα πλοία αναφέρεται πως κατευθύνθηκαν στο Χιούστον του Τέξας, όπου θα ελεγχθούν από ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ.

Για ψέματα προπαγάνδας των ΗΠΑ κάνει λόγο ο Ιρανός πρέσβης στη Βενεζουέλα

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βενεζουέλα, Χοτζάτ Σολτάνι, απέρριψε το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal την Πέμπτη, επιμένοντας σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο πως, «τα πλοία δεν είναι ιρανικά».

Ο Ιρανός αξιωματούχος στη συνέχεια αποκάλεσε τους ισχυρισμούς σχετικά με τις κατασχέσεις «ένα άλλο ψέμα και ψυχολογικό πόλεμο από τη μηχανή προπαγάνδας των ΗΠΑ».

Η καταγγελία που οδήγησε στην κατάσχεση

Η κατάσχεση εκ μέρους των ΗΠΑ, βασίζεται σε καταγγελία προς δικαστήριο που έγινε τον Ιούλιο, η οποία απαιτούσε τα τέσσερα εν λόγω δεξαμενόπλοια «να χάσουν όλο το φορτίο πετρελαιοειδών», επειδή είχαν σταλεί από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση από πέρυσι, ύστερα από αίτημα του Ισραήλ, κατά την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» κατά της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ και οι μέθοδοι ώστε οι καπετάνιοι να παραδίδουν τα φορτία τους

Από τότε που αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία JCPOA το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλλει σειρά κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στέλνοντας στον Περσικό Κόλπο στρατιωτικές δυνάμεις και προσφέροντας εκατομμύρια δολάρια σε Ιρανούς καπετάνιους, ώστε να παραδώσουν τα πετρελαιοφόρα τους στις ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα επίσης έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον προσπάθησε να εγκαταστήσει τον Χουάν Γκουαίδο στη θέση του προέδρου της χώρας, αλλά δεν τα κατάφερε παρά τις προσπάθειες για πραξικόπημα.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι το ιρανικό φορτίο μεταφέρθηκε στο Χιούστον, ενώ όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τα πλοία μόλις φτάσουν, απάντησε «θα ανακοινώσουμε».

Tags:
πλοία, κατάσχεση, κυρώσεις, Βενεζουέλα, Ιράν, ιρανικό τάνκερ, τάνκερ, καύσιμα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK