17:52 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές (109)
0 30
Βρείτε μας

Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο, συνομίλησαν τηλεφωνικά χτες, Σάββατο, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, το βράδυ του Σαββάτου, υποστήριξε πως ήρθε σε μια συμφωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκασένκο, η Ρωσία και ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν θα βοηθήσουν στην διατήρηση της ασφάλειας στην Λευκορωσία, αν αυτό χρειαστεί.

«Πραγματοποίησα μια μακρά και λεπτομερή συζήτηση για θέματα ασφαλείας με τον κ. Πούτιν. Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως η χώρα μου έχει δικαίωμα στη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας βάσει των συνθηκών CSTO και Unity State. Γι' αυτό και εγώ συμφώνησα να λάβουμε ολοκληρωμένη βοήθεια για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Λευκορωσίας» υπογράμμισε ο κ. Λουκασένκο, σύμφωνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Μπέλτα.

Επίσης, ο Λευκορώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ που γίνονται στη γειτονική Πολωνία και τη Λιθουανία, χαρακτηρίζοντάς τις ως «στρατιωτική συγκέντρωση».

Άλλωστε, το Κρεμλίνο νωρίτερα σήμερα, επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

«Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για την κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση πως όλα τα προβλήματα που προέκυψαν θα επιλυθούν σύντομα» σημείωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, στην επικοινωνία Πούτιν και Λουκασένκο βρέθηκε στο επίκεντρο και η επιστροφή των Ρώσων πολιτών που κρατούνται στη Λευκορωσία.

Υπενθυμίζεται πως από την Κυριακή στη Λευκορωσία έχουν ξεσπάσει μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας και ειδικά στην πρωτεύουσα, Μινσκ, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα που αναδεικνύουν νικητή τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος εκλέγεται για έκτη συνεχόμενη φορά.

Μόσχα: Ξένες πιέσεις ώστε να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λευκορωσία

Για στοιχεία που καταδεικνύουν εξωτερική επιρροή στην αναταραχή που επικρατεί στη Λευκορωσία, έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη.

Ωστόσο, η Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν ανήκει στους ενόχους και τονισε πως ασκείται «άνευ προηγουμένου πίεση» από μεμονωμένους ξένους παράγοντες.

Μάλιστα, επέμεινε ότι ο στόχος τους είναι να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση και να χωρίσουν την κοινωνία στην παράκτια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Ρωσίδα διπλωμάτης υπογράμμισε χωρίς να κατονομάσει, πως «υπήρχαν σημάδια που δείχνουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση».

Σχετικά στοιχεία, αποκάλυψε, έχουν κοινοποιηθεί στην πλευρά της Λευκορωσίας και είναι επίσης προφανές στο ευρύ κοινό.

«Παρατηρήσαμε πρωτοφανείς πιέσεις που ασκήθηκαν στις αρχές της Λευκορωσίας από ορισμένους ξένους εταίρους. Υπάρχουν σαφείς προσπάθειες ξένης παρέμβασης στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, για τη διάσπαση της κοινωνίας και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια δήλωσε πως η Μόσχα έχει παρακολουθήσει αυτά τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες πολλές φορές.

Θέμα:
Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές (109)
Tags:
συλληφθέντες, συλλήψεις, επεισόδια, επεισόδιο, προεδρικές εκλογές, εκλογές, διαδηλώσεις, διαδηλωτές, διαδηλωτής, διαδήλωση, Βλαντίμιρ Πούτιν, Λευκορωσία, Ρωσία, Αλεξάντερ Λουκασένκο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK