07:24 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (745)
0 0 0
Βρείτε μας

Τη δυσαρέσκειά του για την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Για θλιβερή εξέλιξη καθώς και για προσβολή πανανθρώπινων μνημείων για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων δεν μειώνει τα ίδια τα μνημεία, αλλά αντιθέτως τους ίδιους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, όσον αφορά την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «μετά το τραγικό ιστορικό λάθος με την Αγία Σοφία, τώρα η Μονή της Χώρας, η «Χώρα του Αχωρήτου», μία λαμπρή προσφορά του Βυζαντινού πολιτισμού στην ανθρωπότητα, μετατρέπεται σε τζαμί. Πρόκειται για θλιβερή εξέλιξη για τον ίδιο τον τουρκικό λαό που από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους του έκανε τόσο αγώνα για να πετύχει μία θέση διεθνώς που δεν θα έχει σχέση με σφαγές και κατακτήσεις, αλλά με δημιουργία και πρόοδο. Κρίμα, γιατί δεν του αρμόζει μία τέτοια μικρόψυχη πολιτική».

Μποϋκοτάζ κατά της Τουρκίας ζητούν διάφορες οργανώσεις

Ελληνικές, αρμενικές και χριστιανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ καλούν σε μποϋκοτάζ εναντίον της Τουρκίας, εκδίδοντας μάλιστα και κοινό ανακοινωθέν.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA) και η Οργάνωση για την Υπεράσπιση των Χριστιανών (In Defense for Christians), εξέφρασαν την άποψη πως η μετατροπή της Μονής σε τζαμί, εντάσσεται ένα μακροχρόνιο και ευρύτερο πλαίσιο λεηλασίας και καταπάτησης των θρησκευτικών μειονοτήτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Αυτή η τελευταία κίνηση συνεχίζει την μακροχρόνια τάση του τουρκικού κράτους να καταλαμβάνει και να μετατρέπει σε τζαμιά κτήρια ορόσημο για τον Χριστιανισμό και οίκους λατρείας. Τα πολιτιστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας, είναι μερικά από τα μόνα απομεινάρια που μαρτυρούν την κάποτε ζωντανή χριστιανική παρουσία της Τουρκίας. Στοχεύοντας τη χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά, ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση στοχεύουν στην ολοκλήρωση της γενοκτονίας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Είναι απαράδεκτο και ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει αδρανής».

Όπως σημειώνουν, «η δίωξη των Χριστιανών από την Τουρκία εκτείνεται και πέρα ​​από τα σύνορά της. Οι τρομερές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία περιλαμβάνουν επίσης την εθνοθρησκευτική απέλαση των Σύριων Χριστιανών στη βόρεια Συρία και την καταστροφή περισσότερων από 500 ελληνορθόδοξων εκκλησιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».

Διευκρινίζοντας πως εξετάζονται διάφορα σχέδια σχέδια ώστε η Τουρκία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, οι οργανώσεις κάνουν έκκληση στα μέλη τους:

  • Να κάνουν τουριστικό μποϋκοτάζ στην Τουρκία
  • Να αποφύγουν να κάνουν αεροπορικές κρατήσεις σε πτήσεις που περιλαμβάνουν στάση στη Τουρκία
  • Να μην χρησιμοποιούν τις Τουρκικές Αερογραμμές
  • Να αποφύγουν τα προϊόντα της εταιρία Peyman (αποξηραμένοι σπόροι και εταιρεία φρούτων)
  • Να αποφύγουν την εταιρία Boycott Beko (εταιρεία οικιακών συσκευών)
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (745)
Tags:
Αγία Σοφία, Τουρκία, Μονή της Χώρας, τζαμί, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK