14:00 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για ενδεχόμενο «στρατιωτικό ατύχημα» με τις ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα προειδοποίησε, την Πέμπτη (27/08), αξιωματούχος του στρατού της Κίνας, κάνοντας λόγο για «προκλητική συμπεριφορά» από τους Αμερικανούς.

Η Κίνα προειδοποίησε, την Πέμπτη (27/08), για την πιθανότητα «στρατιωτικού ατυχήματος» εξαιτίας «προκλητικής συμπεριφοράς» από την Ουάσινγκτον, κατά το Πεκίνο, αφού ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ισχυρίστηκε ότι το «USS Mustin» είχε παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορα. 

Συγκεκριμένα, ο Λι Χουαμίν, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, δήλωσε σύμφωνα με το Xinhua:

«Αγνοώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, η πλευρά των ΗΠΑ προκάλεσε επανειλημμένα προβλήματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ασκώντας ηγεμονία πλοήγησης με το πρόσχημα της "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας". Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τέτοια προκλητική συμπεριφορά και να περιορίσουν τις θαλάσσιες ενέργειές τους για να αποφευχθούν πιθανά στρατιωτικά ατυχήματα».

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αρνήθηκε τυχόν παράβαση, αναφερόμενο στην αρχή της «ελευθερίας της πλοήγησης» και σημείωσε ότι το «USS Mustin» πραγματοποιούσε μια επιχείρηση «ρουτίνας».

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένα αντιτορπιλικό έπλευσε «κοντά στα Νησιά Παρασέλ για να εξασφαλίσει ότι οι κρίσιμες ζώνες μεταφοράς στην περιοχή παραμένουν ελεύθερες και ανοιχτές».

Το Πεκίνο, ωστόσο, θεώρησε το περιστατικό ως παραβίαση της κυριαρχίας του και σημείωσε ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις αναγκάστηκαν να εντοπίσουν και να συνοδεύσουν το πλοίο αφού «εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Κίνας χωρίς άδεια».

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών οξύνθηκαν αναφορικά με αμφισβητούμενα ύδατα στη Θάλασσας της Νότιας Κίνας, στα οποία οι ΗΠΑ πραγματοποιούν συχνές επιχειρήσεις «ελευθερίας ναυσιπλοΐας», θεωρώντας την περιοχή ως διεθνή διαδρομή μεταφοράς.

Tags:
Νότια Σινική Θάλασσα, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK