08:25 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Προειδοποίηση για «εμφύλιο πόλεμο» στον Λίβανο, απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο καιρό ύστερα από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Για «εμφύλιο πόλεμο» στον Λίβανο προειδοποίησε χτες, Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν το ταξίδι του στη Βηρυτό

Ο Μακρόν θα βρεθεί στη Βηρυτό την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να πείσει τους ηγέτες της χώρας να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις ύστερα από τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της χώρας, στις αρχές του Αυγούστου.

«Εάν αφήσουμε τον Λίβανο στην περιοχή, αν με κάποιο τρόπο τον αφήσουμε στην αχρειότητα των περιφερειακών δυνάμεων, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος» και «η ήττα της ίδιας της ταυτότητας του Λιβάνου» δήλωσε ο Μακρόν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «περιορισμούς ενός δογματικού συστήματος» στους οποίους προστίθενται «συμφέροντα που σχετίζονται με αυτό» και οδήγησαν «σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει σχεδόν καμία (πολιτική) ανανέωση και όπου υπάρχει σχεδόν αδυναμία διεξαγωγής μεταρρυθμίσεων».

Το Παρίσι εμφανίζεται ανυπόμονο για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις στον Λίβανο.

Ο Μακρόν ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη χώρα:

  • Ψήφιση του νόμου κατά της διαφθοράς.
  • Μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων.
  • Μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και του τραπεζικού συστήματος.
«Αν δεν γίνουν αυτά, η λιβανική οικονομία θα καταρρεύσει» και «το μόνο θύμα θα είναι ο λαός του Λιβάνου (...) που δεν μπορεί να εξοριστεί» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο Λίβανος «είναι ίσως ένα από τα τελευταία πρότυπα σε αυτό που πιστεύουμε σε αυτήν την περιοχή: δηλαδή την όσο το δυνατόν πιο ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών (...), ενός πλουραλιστικού μοντέλου που βασίζεται στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στη δυνατότητα να διαπραγματεύεται ειρηνικά».

Tags:
εμφύλιος, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Λίβανος, Βηρυτός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK