07:02 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ που σχηματίστηκε ύστερα από τις εκλογές του Ιουλίου στα Σκόπια.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Σκοπίων, αργά το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα στις 15 Ιουλίου.

Υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν οι 62 από τους συνολικά 120 βουλευτές, ενώ 51 βουλευτές καταψήφισαν.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ζάεφ υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του οποίου ηγείται ο ίδιος ο Ζάεφ και από τους βουλευτές του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, του DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από έναν βουλευτή που εξέλεξε το μικρό Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA).

Τα προαναφερθέντα τρία κόμματα συμμετείχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.

Την κυβέρνηση καταψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, καθώς και εκείνοι της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για τους Αλβανούς και του κόμματος Levica («Αριστερά»).

Νέος υπουργός Εξωτερικών στη Βόρεια Μακεδονία ο Μπούγιαρ Οσμάνι

Υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπούγιαρ Οσμάνι.

Τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση καταλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 19 υπουργούς, επτά λιγότερους σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση.

Οι στόχοι της νέας κυβέρνησης Ζάεφ

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι προτεραιότητες θα αποτελέσουν η καταπολέμηση της διαφθοράς και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που κρίνονται απαραίτητες για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, καθώς και η αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Τέλος, ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα υλοποιήσει πλήρως τις τρεις κομβικές συμφωνίες για τη χώρα: Τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία για Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, καθώς και την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Ζάεφ επικράτησε οριακά στις εκλογές της 15ης Ιουλίου, καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη Βουλή.

Δεύτερο ήρθε το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι που έλαβε 44 έδρες, τρίτο το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η αντιπολιτευόμενη Συμμαχία για τους Αλβανούς με 12 έδρες, ενώ ακολούθησαν το κόμμα Levica με δύο έδρες και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών με μία έδρα.

 

Tags:
Σκόπια, Κυβέρνηση, ψήφος εμπιστοσύνης, Ζόραν Ζάεφ, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK