08:15 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές (119)
0 10
Βρείτε μας

Ένα προσχέδιο του Συντάγματος της Λευκορωσίας αναμένεται να καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το σχέδιο του ανανεωμένου Συντάγματος της Λευκορωσίας θα υποβληθεί προς δημόσια διαβούλευση και δημοψήφισμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.

«Προκειμένου να μπορεί να εξεταστεί από όλες τις οπτικές γωνίες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πουν τι τους αρέσει, τι δεν τους αρέσει, τις σκέψεις τους» είπε ο Λουκασένκο αναφερόμενος στη διαδικασία διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.

Σε ΟΗΕ και ΕΕ η Τιχανόβσκαγια

Εν τω μεταξύ, η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, σχεδιάζει να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) τον Σεπτέμβριο.

«Έχει ήδη προγραμματιστεί να μιλήσει στη συνάντηση του UNSC στις 4 Σεπτεμβρίου και στο PACE στις 8 Σεπτεμβρίου» ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο διεθνούς διαμεσολάβησης για την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση, σύμφωνα με το γραφείο της επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Πάντα λέγαμε ότι υποστηρίζουμε μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη δυνατότητα διαμεσολάβησης από διεθνείς οργανισμούς για να διευκολυνθεί η έναρξη ενός διαλόγου» πρόσθεσε.

Ταραχές έχουν ξεσπάσει στη Λευκορωσία που βρίσκεται εν μέσω διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου, όπου ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επανεκλέγη για έκτη θητεία.

Ενώ οι εκλογικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Λουκασένκο συγκέντρωσε πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο βασικός αντίπαλός του, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, κέρδισε τις εκλογές.

Οπαδοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας ότι καταφεύγουν σε υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150 αξιωματικών.

Θέμα:
Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές (119)
Tags:
εκλογές, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δημοψήφισμα, αλλαγές, Σύνταγμα, Λευκορωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK