08:56 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Παρά τη συμφωνία με το Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεών τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι αντίθετα στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν αντιτίθενται στη στήριξη της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με την πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παρά την εξομάλυνση των σχέσεων των Εμιράτων με το Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζάιντ.

«Η στάση των ΗΑΕ είναι σταθερή όσον αφορά την υποστήριξη προς την αμετάβλητη αραβική στάση σχετικά με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Μπιν Ζάιντ σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Παλαιστίνιους.

Ο υπουργός των Εμιράτων τόνισε πως η απόφαση της χώρας του να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ήταν μια στρατηγική και αναγκαία επιλογή, που δεν θα υπονόμευε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Συναντήσεις αντιπροσωπειών Ισραήλ - ΗΑΕ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ

Τη Δευτέρα, η πρώτη απευθείας πτήση επιβατών από το Ισραήλ προς τα ΗΑΕ μετέφερε τις υψηλού επιπέδου αμερικανικές και ισραηλινές αντιπροσωπείες από το Τελ Αβίβ στο Αμπού Ντάμπι μέσω του σαουδαραβικού εναέριου χώρου. Στην ισραηλινή αντιπροσωπεία επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι ο Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, ενώ στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο ανώτατος προεδρικός σύμβουλος, Τζάρεντ Κούσνερ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις υψηλού επιπέδου για τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, πριν από την υπογραφή μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Ισραήλ - ΗΑΕ

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι είχαν συμφωνήσει να εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις και να καθιερώσουν διπλωματικούς δεσμούς ως μέρος μιας συμφωνίας, για την οποία μεσολάβησαν οι ΗΠΑ. Τα ΗΑΕ πρόκειται να γίνουν η τρίτη αραβική χώρα που θα αναγνωρίσει πλήρως το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994.

Στα μέσα Αυγούστου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας για τα Πολιτιστικά Θέματα των ΗΑΕ, Ομάρ Σαΐφ Γκομπάς, δήλωσε ότι τα Εμιράτα πιστεύουν πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να προχωρήσει στα σχέδια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, αφού θα τα αναστείλει ως μέρος της ιστορικής διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας με τα ΗΑΕ.

Tags:
Κράτος, Παλαιστίνη, ΗΠΑ, συμφωνία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK