05:40 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η πολιτική μετάβαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον Λίβανο καθώς, όπως αποκάλυψε ο Εμανουέλ Μακρόν, την Τρίτη (01/09), η νέα κυβέρνηση στη χώρα θα έχει σχηματιστεί το πολύ σε 15 ημέρες.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως οι πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου διαβεβαίωσαν, την Τρίτη (01/09), την ετοιμότητά τους για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα το πολύ σε 15 ημέρες. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακρόν ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό:

«Ο πρωθυπουργός διορίστηκε από τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου. Ο Πρόεδρος Αούν και ο [Πρόεδρος του Κοινοβουλίου] Ναμπίχ Μπέρι δεσμεύθηκαν ότι η κυβέρνηση θα σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο εντός 15 ημερών».

Μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του κ. Μακρόν στην αραβική χώρα, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, διόρισε τον Μουσταφά Αντίμπ ως νέο πρωθυπουργό και του ανέθεσε να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του Χασάν Ντιάμπ ύστερα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στον Λίβανο υποστήριξαν τον οδικό χάρτη για μεταρρυθμίσεις και υπέρβαση της κρίσης στη χώρα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μακρόν διευκρίνισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν ένα θέμα που σχετίζεται μόνο με τον Λίβανο και τόνισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η τεράστια έκρηξη της 4ης Αυγούστου που προκλήθηκε από ακατάλληλη αποθήκευση 2.750 τόνων εκρηκτικού νιτρικού αμμωνίου, στο λιμάνι της Βηρυτού, έφερε εκτεταμένη καταστροφή και άφησε τουλάχιστον 200 νεκρούς και χιλιάδες άλλους τραυματισμένους.

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας χτύπησε «καμπανάκι» ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον Λίβανο, λέγοντας:

«Θα είμαι ειλικρινής: Εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πω στη διεθνή κοινότητα και στον λαό του Λιβάνου ότι δεν θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε και θα πω ποιους θεωρώ υπεύθυνους γι' αυτό».

Ακόμα, ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κυρώσεων και είπε πως η Γαλλία ήταν έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο ατόμων που πίστευε ότι προσπαθούσαν να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις ή συμμετείχαν σε τρομοκρατικές συναλλαγές ή σχέδια διαφθοράς.

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Λίβανος, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK