17:23 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (90)
0 01
Βρείτε μας

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως ο Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ.

Νευροτοξικός παράγοντας τύπου Νοβιτσόκ φέρεται, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, να βρίσκεται πίσω από την ασθένεια του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι τα τεστ που διενεργήθηκαν έδειξαν πως ο Ναβάλι «δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ». 

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως για την υπόθεση Ναβάλνι θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ο Ρώσος πρέσβης.

Η Γερμανία θα ειδοποιήσει επίσης, όπως ανέφερε, τους εταίρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να επεξεργαστούν μια κοινή απάντηση.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 20 Αυγούστου, ο Ναβάλνο αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής ρωσικής πτήσης. Μετά από επείγουσα προσγείωση στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και, σύμφωνα με μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε από τους περιφερειακούς γιατρούς την Τετάρτη, έφτασε 17 λεπτά αμέσως μετά την προσγείωση.

Για τις επόμενες 44 ώρες, οι γιατροί διεξήγαγαν μια αδιάκοπη μάχη για τη ζωή του, καθώς μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση και μπήκε σε τεχνητό αναπνευστήρα.

Αμέσως μετά η εκπρόσωπός του Κίρα Γιαρμούς έσπευσε να ισχυριστεί ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, ισχυριζόμενη ότι μια ουσία θα μπορούσε να είχε αναμιχθεί στο τσάι του, το μόνο πράγμα που είχε καταναλώσει εκείνο το πρωί. Ωστόσο, λίγο μετά το βίντεο από κλειστό κύκλωμα κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από το αεροδρόμιο που φέρεται να δείχνει ότι ο Ναβάλνι έλαβε ένα ποτήρι από το βοηθό του Ίλια Παχόμοβ. Ως, εκ τούτου εκτιμάται πως όποιος ετοίμασε το τσάι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για ποιον προοριζόταν τελικά. 

Κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διαφορετικά ιατρικά πεδία, Ρώσοι γιατροί δήλωσαν ότι δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάσταση του Ναβάλνι προκλήθηκε από απότομη πτώση γλυκόζης στο αίμα του λόγω μεταβολικής ανισορροπίας.

Στις 22 Αυγούστου, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για περαιτέρω θεραπεία. Οι Γερμανοί γιατροί έχουν αναγνωρίσει ότι η ζωή του σώθηκε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών του Ομσκ, σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν στους Ρώσους ομολόγους τους, όπως ανέφερε ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου του Ομσκ Αλεξάντρ Μουρακόφσκι.

Στις 24 Αυγούστου, οι Γερμανοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι είχαν βρει ίχνη από μια ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης στο σώμα του, κάτι το οποίο αρνήθηκαν οι Ρώσοι γιατροί, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ασθενούς.

Την Τετάρτη, οι Ρώσοι γιατροί δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία επικρίνουν την κριτική που δέχτηκαν μετά τη μεταφορά του Ναβάλνι στη γερμανική κλινική και χαρακτήρισαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω του «πολιτική διάγνωση». 

Λαβρόφ: Η Μόσχα κατηγορείται ότι δεν κάνει έρευνα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια

Στην υπόθεση αναφέρθηκε προ ολίγων ημερών και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στις κατηγορίες που διατυπώνονται ότι η Μόσχα δεν κάνει έρευνα για το συμβάν. 

Όπως ξεκαθάρισε ο Ρώσος υπουργός, αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Κατηγορούμαστε ότι δεν ερευνούμε την κατάσταση, δεν είναι αλήθεια. Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε προδικαστική έρευνα την ημέρα του συμβάντος, η ίδια η έρευνα μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν ξεκαθαρίσει τι συνέβη, που ακόμα δεν είναι σαφές και οι Γερμανοί γιατροί δεν μπορούν να μας δώσουν σχετική πληροφόρηση» ανέφερε ο Λαβρόφ.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (90)
Tags:
δηλητηρίαση, δηλητήριο, γιατροί, Γερμανία, Νοβιτσόκ, Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK