06:52 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Κύπρος εξέδωσε «αντι-NAVTEX», απαντώντας έτσι στην τουρκική οδηγία για ασκήσεις πυρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αντι-NAVTEX» εξέδωσε η Κύπρος για την τουρκική NAVTEX που είχε εκδοθεί χτες, Τετάρτη, για ασκήσεις πυρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυπριακές Αρχές αναφέρουν ότι η τουρκική οδηγία για τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Προστίθεται ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός για έκδοση NAVTEX στην περιοχή είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Επίσης, σε NAVTEX που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται πως οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σε περιοχή που περιγράφεται από τις εξής συντεταγμένες:

  • 35-40.00N 035-00.00E
  • 35-40.00N 035-20.00E
  • 34-40.00N 035-36.00E
  • 34-43.00N 034-40.00E

Στην ανακοίνωση με ημερομηνία Πέμπτη 03/09/2020, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα, ενώ γίνεται αυστηρή σύσταση σε όλα τα σκάφη να μην εισέρχονται στον συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο.

Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο: Οι ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις Μόσχας – Λευκωσίας

Νωρίτερα, σήμερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις Μόσχας–Λευκωσίας.

«Πιστεύουμε ότι πριν επικρίνει οποιονδήποτε, κάποιος πρέπει να κοιτάζει τον εαυτό του. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι, αντίθετα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει νόμιμη παρουσία στη Συρία και ήταν εξαιτίας της βοήθειάς της που η ραχοκοκαλιά της τρομοκρατίας στη χώρα έσπασε και εμποδίστηκε η παρουσία τρομοκρατών, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου» ανέφερε ο κ. Οσάτσι, απαντώντας σε δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, για τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αναφέρθηκε στην αρχή του «διαίρει και βασίλευε» που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν.

«Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην περιοχή δεν κατευθύνεται κατά κανενός, προφανώς, υποτιμούν τους πραγματικούς στόχους της Ουάσινγκτον. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ που συχνά χρησιμοποιούν την Αρχή του διαίρει και βασίλευε, συνηθίζουν να είναι φίλοι μόνο για δικό τους όφελος και κατά άλλου, και όχι προς όφελος της ίδιας της φιλίας. Η απόδειξη γι’ αυτό είναι η επιθυμία να δημιουργήσουν ζημία στις σχέσεις Μόσχας και Λευκωσίας με την επιβολή της απαίτησής τους για άρνηση πρόσβασης των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου».
Tags:
Navtex, στρατιωτικές ασκήσεις, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK