00:58 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (212)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενεργεί με προκλητικό τρόπο στην Κύπρο και ζήτησε την εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου.

Βολές κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα ενεργεί με προκλητικό τρόπο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

«Η Τουρκία ενεργεί με προκλητικό τρόπο στην Κύπρο, κατ' ακρίβεια σε ολόκληρη την περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο AFP.

Αναφερθείς στις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι συνεχίζονται και «έχουν οδηγήσει σε έντονη στρατιωτικοποίηση της γειτονιάς μας».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια επιθετικότητα, με πρόθεση να ελεγχθεί στην ουσία ολόκληρη η περιοχή.

«Γι' αυτό βιώνουμε μια αυξανόμενη ένταση και η κατάσταση που εξελίσσεται είναι εξαιρετικά ασταθής και ανησυχητική» σημείωσε.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην Τουρκία, είπε ότι στόχος δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά η εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου.

«Θα ήθελα να πω ότι στόχος μας δεν είναι οι κυρώσεις. Στόχος μας είναι, μέσω του διαλόγου, να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία θα είναι απολύτως συμβατή με όσα λέει το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε στον ρόλο της Γαλλίας και τη σημασία που έχει για την κυπριακή πλευρά.

«Για εμάς το πιο σημαντικό είναι η στάση της Γαλλίας, μια στάση πραγματικής αλληλεγγύης και μια ηγετική φωνή σε ό,τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη προκειμένου να προστατεύσει τα κράτη-μέλη από αυτήν την επιθετικότητα και ειδικά πώς μπορεί να εκφραστεί η αλληλεγγύη από την Ευρώπη» δήλωσε.

Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, όχι να ερμηνεύσουν το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τον δικό τους επεκτατικό χαρακτήρα».

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (212)
Tags:
Τουρκία, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK