00:12 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Σερβίας σχετικά με το Κόσοβο μίλησε, την Παρασκευή (04/09, τοπική ώρα), ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας ΗΠΑ - Σερβίας για το ζήτημα του Κοσόβου αποκάλυψε ο Πρόεδρος της ευρωπαϊκής χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την Παρασκευή (04/09, τοπική ώρα). 

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η σερβική ηγεσία και οι Κοσοβάροι υπέγραψαν ξεχωριστές διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ και αναφέρθηκε σε όσα αφορούν στη χώρα του.

Έτσι, ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας του (RTS), το εξής:

«Υπογράψαμε σήμερα διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν πρόκειται για τριμερή συμφωνία, η οποία είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για διμερή συμφωνία, επειδή το τρίτο μέρος δεν αναγνωρίζεται σε αυτήν τη συμφωνία ως αντικείμενο διεθνούς δικαίου».

Με βάση τα όσα είπε ο κ. Βούτσιτς, η συμφωνία εστιάζει κυρίως στην οικονομία και περιέχει 16 ρήτρες ενώ το Κόσοβο, που έχει αυτοανακηρυχθεί ως ανεξάρτητο κράτος, υπέγραψε, επίσης, διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Οι Αμερικανοί θα παρακολουθούν μαζί μας το έργο για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου προς την Πρίστινα, το οποίο θα είναι σημαντικό για τους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο και στη Μετόχια».

Σύμφωνα με τον Σέρβο ηγέτη, εκπρόσωποι της Πρίστινας αντιτίθενται διαρκώς στη Βαλκανική Ζώνη Μίνι Σένγκεν σχετικά με το διασυνοριακό εμπόριο και την οικονομική πρωτοβουλία.

Ακόμα, μεταξύ των άλλων σημείων της συμφωνίας, είναι η αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων και επαγγελματικών πιστοποιητικών, η έναρξη δικτύων 5G από αξιόπιστους προμηθευτές, η διασφάλιση ελέγχων ασφάλειας των αερολιμένων για ένα μελλοντικό καθεστώς χωρίς βίζα με τις ΗΠΑ, η προστασία και η υποστήριξη των θρησκευτικών ελευθεριών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους κληρικούς και τις εγκαταστάσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Προβλέπεται, επίσης, ένα μορατόριουμ για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τρίτες χώρες, καθώς αναφέρεται και η σερβική άσκηση πίεσης για την ανάκληση αυτής της αναγνώρισης.

Tags:
συμφωνία, ΗΠΑ, Κόσοβο, Σερβία, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK