17:04 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε διορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συμφωνία περί ελεύθερου εμπορίου, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Διορία έως τις 15 Οκτωβρίου δίνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ αν δεν υπάρξει πρόοδος, η Βρετανία θα αποδεχτεί μια εκδοχή «χωρίς συμφωνία» για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα «προχωρήσει».

Τις συγκεκριμένες προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «The Telegraph» την Κυριακή.

​Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζόνσον θα καταστήσει σαφές ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν μπορεί και δεν θα συμβιβαστεί με τις βασικές αρχές του τι σημαίνει να είσαι ανεξάρτητη χώρα» για μια εμπορική συμφωνία.

Εμπορική συμφωνία όπως αυτή με την Αυστραλία

Όπως αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν έως τις 15 Οκτωβρίου, δεν θα υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και θα πρέπει «να το αποδεχτούν και να προχωρήσουν». Σε περίπτωση μη συμφωνίας, η Βρετανία θα έχει εμπορική σχέση με την ΕΕ όπως η Αυστραλία, η οποία, όπως θα δηλώσει, θα ήταν «ένα καλό αποτέλεσμα».

Ο Τζόνσον θα δηλώσει πως μια συμφωνία είναι ακόμα δυνατή εάν η ΕΕ είναι έτοιμη να επανεξετάσει την τρέχουσα θέση της, «αλλά δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε στα βασικά στοιχεία του τι σημαίνει να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα για να την αποκτήσουμε».

Νωρίτερα την Κυριακή, ο διαπραγματευτής της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε πως δεν φοβάται το αποτέλεσμα χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι για αυτό.

«Αν καταλήξουμε σε μια συμφωνία που ρυθμίζει το εμπόριο όπως ο Καναδάς, θαυμάσια. Εάν δεν μπορούμε, θα είναι μια εμπορική συμφωνία σαν της Αυστραλίας και είμαστε πλήρως έτοιμοι για αυτό» δήλωσε ο Φροστ.

Νομοθεσία για την εσωτερική αγορά

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά που θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, ανέφεραν οι «Financial Times», επικαλούμενοι πηγές εξοικειωμένες με το θέμα. Η νέα νομοθεσία έχει ως στόχο να «εξαλείψει τη νομική ισχύ τμημάτων της συμφωνίας αποχώρησης», συμπεριλαμβανομένων των τελωνείων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο όγδοος γύρος των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ, πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα στο Λονδίνο. Εάν από τις συνομιλίες δεν επιτευχθεί συμφωνία, το εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βασίζεται στους όρους που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Tags:
Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνία, εμπόριο, Μπόρις Τζόνσον, Μεγάλη Βρετανία, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK