15:16 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων προς τον αγωγό Nord Stream 2 ώστε να πιέσει τη Μόσχα για την υπόθεση Ναβάλνι.

Σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά του αγωγού Nord Stream 2 θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα θα αντιδράσει στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, προχώρησε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δέχεται αυξημένες πιέσεις ώστε να σταματήσει την κατασκευή του σχεδόν ολοκληρωμένου κοινού αγωγού, που αποτελεί έργο πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας και της ρωσικής Gazprom, από τότε που το Βερολίνο ισχυρίστηκε πως βρήκε ίχνη νευροτοξικού παράγοντα από την ομάδα Νοβιτσόκ στο αίμα του Ναβάλνι.

Η υπουργός που δεν ήταν ποτέ θετική προς τον Nord Stream 2

Η Κάρενμπαουερ, η οποία αποτελούσε κάποτε την κύρια διάδοχο της Μέρκελ για την ηγεσία του κόμματος CDU, δήλωσε παράλληλα πως δεν ήταν και τόσο θετική ως προς το έργο το οποίο ενώνει τη ρωσική Gazprom και πολλούς ευρωπαϊκούς ενεργειακούς γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Γερμανία.

«Πάντα έλεγα ότι δεν μου αρέσει το έργο Nord Stream 2. Για μένα ήταν πάντοτε σαφές πως, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ουκρανίας» ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός.

Την ίδια ημέρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, πρότεινε πως αν η Ρωσία δεν παράσχει αποδείξεις για τη μη συμμετοχή της στη δηλητηρίαση, η οποία απομένει να αποδειχθεί, το Βερολίνο θα θεωρήσει το Κρεμλίνο ως ένοχο στην υποτιθέμενη επίθεση κατά του Ναβάλνι, που αποτελεί προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο Μάας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα «αναγκάσει» τη Γερμανία να αλλάξει τη θέση της όσον αφορά το έργο Nord Stream 2, το οποίο υπερασπίστηκε το Βερολίνο κατά το παρελθόν από την κριτική, η οποία προερχόταν και από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η φερόμενη δηλητηρίαση του Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια πτήσης στις 20 Αυγούστου και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Ομσκ μετά από επείγουσα προσγείωση. Οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του μετά από έναν αγώνα διάρκειας 44 ωρών για τη ζωή του.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική διάγνωση των γιατρών, ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα λόγω της ξαφνικής και ταχείας πτώσης των επιπέδων γλυκόζης που προκλήθηκε εξαιτίας του μεταβολισμού του και ήταν έτοιμοι να συνεχίσουν τη θεραπεία του. Ωστόσο, η οικογένειά του επέλεξε να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο στη Γερμανία.

Αφού πέρασε μιάμιση εβδομάδα νοσηλευόμενος χωρίς ορατή βελτίωση της υγείας του, οι γερμανικές αρχές ισχυρίστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου ότι ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα της ομάδας ουσιών Νοβιτσόκ εντοπίστηκαν στο αίμα του Ναβάλνι, παρά το γεγονός πως οι Ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν ίχνη δηλητηρίου προηγουμένως.

Το Βερολίνο ζήτησε εξηγήσεις από τη Μόσχα και απείλησε με κυρώσεις, αλλά το Κρεμλίνο αρνήθηκε να κάνει σχόλια, μέχρι να δει πληροφορίες για τη δηλητηρίαση από τις γερμανικές αρχές.

Μέχρι τώρα, το Βερολίνο δεν έχει καταφέρει να παραδώσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά συνεχίζει να πιέζει τη Μόσχα να δώσει απαντήσεις σχετικά με την υπόθεση.

Tags:
κυρώσεις, Nord Stream 2, Βερολίνο, Μόσχα, Αλεξέι Ναβάλνι, Ρωσία, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK