02:01 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (73)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ιδρυτής των WikiLeaks βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ, κυρίως σχετικά με παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της έκδοσης από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ.

Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ξεκινά και πάλι τη Δευτέρα ενώπιον του κακουργιοδικείου.

Αρχικά, η έναρξη της διαδικασίας είχε οριστεί για τις 18 Μαΐου, ωστόσο, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, οι δικηγόροι του Ασάνζ είχαν ζητήσει αναβολή. 

Ο Ασάνζ είχε συλληφθεί στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2019 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων για παραβίαση της εγγύησή τους το 2012, όταν έλαβε άσυλο μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στη βρετανική πρωτεύουσα προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ. 

Ο ιδρυτής των WikiLeaks βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ, κυρίως σχετικά με παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της έκδοσης από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ. Αν καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται στις ΗΠΑ, τότε ο Ασάνζ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Ο Ασάνζ αυτή την περίοδο κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο, με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ να έχει καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του. Οι δικηγόροι του είχαν υποβάλει αίτημα τον Μάρτιο να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, επικαλούμενοι την κατάσταση της υγείας του και την πανδημία του κορονοϊού, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (73)
Tags:
Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, έκδοση, WikiLeaks, δίκη, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK