17:25 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (212)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στο Sputnik αναφέρθηκε στην Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Λευκωσία.

Τουρκία και Κύπρος θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι τις συνομιλίες μόλις η Άγκυρα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σε συνέντευξή του στο Sputnik, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «είναι αυτονόητο πως οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου πρέπει να σταματήσουν».

Κύπρος και Τουρκία διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 2017 στο Κρανς Μοντανά. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα, παρότι η κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες. 

«Από την πλευρά μας, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά μας να ξεκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται σε σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» σημείωσε.

«Ελπίζουμε στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη Ρωσία»

Αναφερόμενος στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ισχύουν στις πτήσεις προς Ρωσία εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι κυπριακές αρχές να τις άρουν το προσεχές διάστημα, προσθέτοντας ότι παρακολουθείται η κατάσταση.

«Καθώς η οικονομία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εισερχόμενο τουρισμό και άλλες σχετικές υπηρεσίες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι αρχές τις κυβέρνησής μας παρακολουθούν στενά και τακτικά την επιδημιολογική κατάσταση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να άρει τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατό προς τη Ρωσία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, περισσότεροι από 781.000 Ρώσοι τουρίστες ταξίδεψαν προς τη χώρα το 2019.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (212)
Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία, Νίκος Χριστοδουλίδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK