09:34 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (204)
0 0 0
Βρείτε μας

Παρατάθηκαν για ακόμα μια ημέρα οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, πρωτοβουλία που έχει καλωσορίσει ο ΟΗΕ.

Για ακόμα μια μέρα θα παραταθούν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) και του κοινοβουλίου με έδρα την Ανατολή, οι οποίες διεξάγονται στο Μαρόκο, ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Sputnik τη Δευτέρα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης ξεκίνησαν την Κυριακή στην παραθαλάσσια πόλη Μπουζνίκα στο Μαρόκο, με κύριο θέμα την ενίσχυση της πρόσφατης εκεχειρίας καθώς και η επίλυση των εσωτερικών διαφορών που έχουν οι δύο πλευρές, αναφέρει το κρατικό μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων Maghreb Arab Press.

Όπως δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο Sputnik: «Οι διαβουλεύσεις έχουν παραταθεί μέχρι την Τρίτη, καθώς [οι πλευρές] απέτυχαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια ενθαρρυντική ατμόσφαιρα και μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει εμπόδια.

Υποστήριξη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει εκφράσει την υποστήριξή τους προς τις συγκεκριμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων κομμάτων της Λιβύης στο Μαρόκο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπός του: «Ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν και θα συμπληρώσουν τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές προσπάθειες που ξεκίνησαν με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη τον Ιανουάριο του 2020».

Στη δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προστίθεται πως «πιστεύουμε ότι η τελευταία πρωτοβουλία του Μαρόκου θα έχει θετικό αντίκτυπο σχετικά με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για τον πολιτικό διάλογο που ανήκει στη Λιβύη και καθοδηγείται από τη Λιβύη».

Το περιεχόμενο των συνομιλιών

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Σενούσι αλ-Χαλέκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Λιβυκών Σεΐχηδων και Πρεσβύτερων, δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik πως οι συνομιλίες αφιερώθηκαν στη διανομή δημόσιων θέσεων στο έθνος που έχει υποστεί πόλεμο.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της Λιβύης θα συζητήσουν για τη διευθέτηση της μακροχρόνιας κρίσης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής στη Γενεύη της Ελβετίας από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Στα μέσα Αυγούστου, η Κυβέρνηση Εθνική Συμφωνίας της Λιβύης, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, ανακοίνωσε άμεση κατάπαυση του πυρός, την οποία το κοινοβούλιο με έδρα την Ανατολή καλωσόρισε και υποστήριξε, δεσμευόμενο πως θα δημιουργήσει αποστρατικοποιημένες ζώνες στις στρατηγικές περιοχές της Σύρτης και της Τζούφρας.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (204)
Tags:
Ελβετία, Γενεύη, ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Φαγέζ αλ Σάρατζ, Μαρόκο, συνομιλίες, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK