02:37 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την περασμένη εβδομάδα, αφού οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι ως «απόπειρα δολοφονίας με δηλητηρίαση», ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές και Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους πίεσαν το Βερολίνο να τερματίσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η τελική απόφαση για το μέλλον του έργου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε σχέση με την υπόθεση Ναβάλνι θα είναι ευρωπαϊκή και όχι γερμανική δήλωσε η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το DPA.

Μιλώντας σε κλειστή συνάντηση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης την Τρίτη, η Μέρκελ είπε  ότι «δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση» σχετικά με το ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι έχει αποδειχθεί «οριστικά» το γεγονός ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, και ότι η απάντηση πρέπει να είναι «κοινή ευρωπαϊκή» και όχι απλώς γερμανική. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια ανάλυση του Bundeswehr σε δείγματα του Ναβάλνι βρήκε ίχνη ουσίας που σχετίζεται με τον νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ στο σώμα του, κάνοντας έτσι λόγο για δηλητηρίαση. Στο πλαίσιο αυτό, η Μέρκελ δήλωσε ότι οι γερμανικές αρχές θα αντιμετωπίζουν την υπόθεση Ναβάλνι ως «απόπειρα δολοφονίας με δηλητηρίαση» και θα συμβουλευτούν τους εταίρους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η Ρωσία αρνήθηκε έντονα τους ισχυρισμούς περί δηλητηρίασης επισημαίνοντας την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και την απουσία συνεργασίας μεταξύ Ρώσων και Γερμανών γιατρών που ασχολήθηκαν με τη θεραπεία του Ναβάλνι. 

Η υπόθεση Ναβάλνι οδήγησε ορισμένους Γερμανούς βουλευτές να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να διακοπεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ως «τιμωρία» στη Ρωσία για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του πολιτικού. Ωστόσο, άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή του Die Linke, Κλάους Ερνστ, ζήτησαν διεξοδική κοινή έρευνα για τους ισχυρισμούς περί δηλητηρίασης και επεσήμαναν ότι η ακύρωση του ενεργειακού έργου θα ωφελήσει οικονομικά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Γερμανία, η Ρωσία και η Ευρώπη θα υποστούν απώλειες.

Tags:
κυρώσεις, Γερμανία, ΕΕ, Αλεξέι Ναβάλνι, Άνγκελα Μέρκελ, Nord Stream 2
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK