22:54 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Κοντά στη Νατάνζ, το Ιράν αρχίζει την κατασκευή σε προηγμένη πυρηνική εγκατάσταση, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της ασιατικής χώρας που έγιναν την Τρίτη (08/09).

Η κατασκευή σε προηγμένη εγκατάσταση του Ιράν, με στόχο τον εμπλουτισμό ουρανίου, αρχίζει, όπως αποκάλυψε την Τρίτη (08/09) ο επικεφαλής των πυρηνικών της χώρας, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Συγκεκριμένα, ο Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, Ιρανός διπλωμάτης και επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), δήλωσε:

«Λόγω του σαμποτάζ, αποφασίστηκε να χτιστεί μια πιο μοντέρνα, μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εγκατάσταση σε όλες τις διαστάσεις στην καρδιά του βουνού κοντά στη Νατάνζ. Φυσικά, το έργο έχει αρχίσει».

Το «σαμποτάζ» στο οποίο αναφέρθηκε ο Σαλέχι, έχει να κάνει με την πυρκαγιά της 2ας Ιουλίου και την επακόλουθη έκρηξη που σημειώθηκε στην εγκατάσταση, η οποία είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας.

Αρχικά, οι Ιρανοί αξιωματούχοι υποπτεύονταν ότι διαρροή φυσικού αερίου ήταν υπεύθυνη για την έκρηξη που δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές, αλλά έκτοτε άρχισε μια πιο διεξοδική έρευνα από την Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Κχαντιμπζαντέχ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «θα δώσει την απαραίτητη απάντηση» στο φερόμενο περιστατικό σαμποτάζ «εάν προέρχεται από το εξωτερικό».

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης

Η τοποθέτηση αυτή έγινε εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης ύστερα από την απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος από το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επέκταση του εμπάργκο όπλων, που άρχισε στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) του 2015.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε δηλώσει πριν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο μήνα, ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί στο διπλωματικό επίπεδο για να διασφαλίσει ότι το εμπάργκο όπλων δεν θα σταματήσει στις 18 Οκτωβρίου.

Η Τεχεράνη, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε την πρόθεσή της να αυξήσει τις εξαγωγές όπλων εγχώριας παραγωγής μετά τη λήξη του εμπάργκο.

Tags:
πυρηνικά, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK