17:02 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συμμετείχε με τους ηγέτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ σε τηλεδιάσκεψη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, έκανε γνωστές τις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ηγέτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτεταμένα στις τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε δε ότι δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να υποβαθμιστεί η βαρύνουσα σημασία της κατάστασης όπως διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και ότι η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε αποφασιστικές ενέργειες.

Υπογράμμισε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες από πλευράς ΕΕ, δυστυχώς, δεν επέφεραν θετικό αποτέλεσμα και επανέλαβε ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει άμεσα αποφασιστική δράση, προκειμένου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία πως η ΕΕ παραμένει ενωμένη προς αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να τίθενται σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία κρατών-μελών. Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Μισέλ, για πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συζητήσεων με ομάδες χωρών-μελών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Στη Σύνοδο θα γίνει συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Tags:
Άνγκελα Μέρκελ, Σαρλ Μισέλ, Τουρκία, ΕΕ, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK