02:30 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (72)
0 31
Βρείτε μας

Με τις διαδικασίες για την πιθανή έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ να έχουν ξεκινήσει, σε κίνδυνο βρίσκεται ο άνθρωπος που δημιούργησε παγκόσμιο σάλο με τις αποκαλύψεις του μέσω WikiLeaks και αντιμετωπίζει κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του, όπως πιθανές άθλιες συνθήκες κράτησης και άλλες μορφές κακομεταχείρισης.

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν εκ νέου στο δικαστήριο στο Λονδίνο οι ακροάσεις για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφοι και σκεπτόμενοι πολίτες σε όλο τον πλανήτη διαμαρτύρονται για την αιχμαλωσία του Ασάνζ με κατηγορίες που δεν του αναλογούν, ενώ ακτιβιστές μπήκαν ακόμα και σε κλουβί, στέλνοντας τη συμπαράστασή τους στον άνθρωπο που δικάζεται χωρίς να έχει την ικανότητα να κάνει ένα νόημα στους δικηγόρους του σε περίπτωση που θέλει να επικοινωνήσει μαζί τους.

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η άρνηση του δικαστηρίου απέναντι στη Διεθνή Αμνηστία να παρακολουθήσει τη δίκη, ενώ η οργάνωση διεξάγει από τις αρχές της χρονιάς παγκόσμια εκστρατεία, με αίτημα την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του Ασάνζ από τις ΗΠΑ.

«Οι κατηγορίες αυτές απορρέουν από τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks, και η δίωξή του αποτελεί καθολική επίθεση ενάντια στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Συνιστά λοιπόν κατάφωρη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του, ενώ ταυτόχρονα, ενδεχόμενη καταδίκη του θα μπορούσε να έχει συνολικά τρομακτική επίδραση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, οδηγώντας τους δημοσιογράφους στην αυτολογοκρισία υπό τον φόβο της δίωξης» επισημαίνει στο Sputnik η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί επίσημα τις ακροάσεις και τη δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο του διεθνώς αναγνωρισμένου ρόλου της ως παρατηρήτριας για τη διεξαγωγή δίκαιων δικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, έχει παραστεί στο δικαστήριο με τον επίσημα ορισμένο νομικό της εκπρόσωπο, σε όλες τις ακροάσεις για την υπόθεση του Ασάνζ μέχρι σήμερα. Την περασμένη Δευτέρα ωστόσο, βρέθηκε μπροστά σε μια αναπάντεχη τροπή, καθώς το δικαστήριο απαγόρευσε στον νομικό παρατηρητή της Διεθνούς Αμνηστίας, Σεμπάστιαν Ελγκέτα, να έχει απομακρυσμένη –λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό– πρόσβαση στην ακρόαση για την έκδοση του Ασάνζ. Την επόμενη μέρα, Τρίτη 8/9, η απαγόρευση συνεχίστηκε, ενώ η Διεθνής Αμνηστία έλαβε και επίσημη γραπτή απάντηση από τον δικαστή, σε συνέχεια της διαμαρτυρίας της και της κατάθεσης επίσημου αιτήματος να αποκατασταθεί η πρόσβασή της στη δίκη, η οποία επιβεβαιώνει την οριστική άρνηση παρακολούθησης» προσθέτει η Υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Ειρήνη Γαϊτάνου αναφέρει ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη επιλογή, καθώς σχεδόν πάντα δίνεται πρόσβαση στη Διεθνή Αμνηστία για την παρακολούθηση δικαστικών υποθέσεων σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο επίσημο αίτημα για την παρακολούθηση της δίκης είχε κατατεθεί στις 17 Αυγούστου προς τα δικαστήρια και τον Robert Buckland, υπουργό Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, και η Διεθνής Αμνηστία είχε λάβει θετική απάντηση για την παρακολούθηση των ακροάσεων, που πρόκειται να κρατήσουν 3-4 βδομάδες. Με την έναρξη της δίκης, η απόφαση αυτή αναιρέθηκε.

«Δημιουργείται προφανώς ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε ό,τι αφορά την ίδια τη διεξαγωγή της δίκης, αλλά και τον χαρακτήρα της δικαιοσύνης, ως ανοιχτής, διαφανούς και ανεξάρτητης. Η ίδια η ακρόαση του Assange συνιστά ένα σημείο ορόσημο, τόσο για τη βρετανική όσο και για την αμερικανική δικαιοσύνη. Αυτή η ακρόαση είναι το τελευταίο ανησυχητικό σημείο καμπής σε μια πλήρη επίθεση στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Η Διεθνής Αμνηστία θα εξακολουθήσει να διεξάγει την παγκόσμια εκστρατεία της, αλλά και να παρακολουθεί τη διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έστω και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο δικαστήριο».

Την Τρίτη έγινε η παράδοση περισσότερων από 400.000 υπογραφών από όλο τον κόσμο, που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας, με αίτημα την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ από τις ΗΠΑ. Η Διεθνής Αμνηστία της Αυστραλίας βρέθηκε χθες έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Σίδνεϊ, όπου παρέδωσε και τις υπογραφές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Αντίστοιχες δράσεις παράδοσης υπογραφών έγιναν προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία και την Αυστρία, από τα τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση μάλιστα κάλεσε σε στήριξη του κατηγορουμένου μέσω του Twitter, σε μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στο ζήτημα.

«Για μια ακόμα φορά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για μια αντιδημοκρατική δίωξη που φανερώνει μια πρακτική και μια στόχευση περιορισμού όχι μόνο της δημοσιογραφίας, αλλά και της πληροφόρησης. Ό,τι έχει απομείνει από αυτές τις έννοιες» δηλώνει στο Sputnik o Δημήτρης Καλτσώνης, αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση και μας βοηθάει να δούμε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θυμάται τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο όταν επιθυμεί να εξυπηρετήσει στόχους εξωτερικής πολιτικής, ενώ τα ξεχνά όταν πρόκειται για τον εαυτό της» προσθέτει.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks είχε συλληφθεί στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2019 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων για παραβίαση της εγγύησής του το 2012, όταν έλαβε άσυλο μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στη βρετανική πρωτεύουσα προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ.

Μάλιστα βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ, κυρίως σχετικά με παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της έκδοσης από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ. Αν καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται στις ΗΠΑ, τότε ο Ασάνζ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (72)
Tags:
Διεθνής Αμνηστία, ανθρώπινα δικαιώματα, κατασκοπεία, έκδοση, WikiLeaks, ΗΠΑ, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK