18:23 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εστίασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Κριτική προς την Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο άσκησε ο Πρόεδρος της Κύπρου, στις κοινές δηλώσεις των ηγετών της MED 7, το βράδυ της Πέμπτης.

Ειδικότερα, στο θέμα του μεταναστευτικού, επεσήμανε πως όλα τα κράτη παραμένουν σε εγρήγορση για την κατάσταση, ενώ ελπίζει πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται.

«Σε σχέση με την κλιμακούμενη πολεμική ρητορική της Τουρκίας, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο εγώ όσο και ο κύριος Μητσοτάκης, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους συναδέλφους για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, ώστε μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής σύρραξης» τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η κλιμάκωση δεν επηρεάζει μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα σύνορα της Κύπρου, τα σύνορα της Ελλάδας, δεν είναι παρά και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, χαιρέτισε με ικανοποίηση την κοινή θέση και την αποφασιστικότητα των ηγετών για την ανάγκη τερματισμού των ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

«Στην κοινή διακήρυξη συμφωνήσαμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουν την τουρκική παραβατικότητα, συμπεριλαμβανομένων και πρόσθετων κυρώσεων εναντίον όλων όσων έχουν εμπλοκή στις παράνομες γεωτρήσεις. Το ζήτημα θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Τα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο κείμενο της MED-7, διαφαίνεται η ισχυρή στήριξη των ηγετών στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ακόμη, καλούν όλες τις χώρες να συμβαδίσουν με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα με το Δίκαιο της Θάλασσας και να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Βέβαια, αν δεν υπάρξει πρόοδος από την Τουρκία και περιορισμός των μονομερών της ενεργειών, οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους για κυρώσεις.

Tags:
Τουρκία, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Νίκος Αναστασιάδης, Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK