18:48 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε αποκλιμάκωση τείνει η κατάσταση ανάμεσα στην Κίνα και στην Ινδία, αφού οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών συναντήθηκαν, στη Μόσχα, την Πέμπτη (10/09), και έγινε γνωστό πως οι χώρες τους θα σεβαστούν τις υφιστάμενες διασυνοριακές συμφωνίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Γουάνγκ Γι, συναντήθηκαν στη Μόσχα, την Πέμπτη (10/09), στο περιθώριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) για να συζητήσουν την ένταση μεταξύ του Νέου Δελχί και του Πεκίνου. 

Έτσι, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο πολιτικοί έκαναν γνωστό πως οι χώρες τους θα σεβαστούν τις υφιστάμενες διασυνοριακές συμφωνίες, καθώς και το πρωτόκολλο για τις συνοριακές υποθέσεις Κίνας-Ινδίας προκειμένου να «διατηρήσουν την ειρήνη και την ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές».

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση τονίζεται το εξής:

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι η τρέχουσα κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές δεν είναι προς το συμφέρον οποιασδήποτε πλευράς. Συμφώνησαν λοιπόν ότι τα συνοριακά στρατεύματα και των δύο πλευρών θα πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογό τους, να απεμπλακούν γρήγορα, να διατηρήσουν την κατάλληλη απόσταση και να μειώσουν την ένταση. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι και οι δύο πλευρές θα τηρούν όλες τις υφιστάμενες συμφωνίες και πρωτόκολλα για τις συνοριακές υποθέσεις Κίνας-Ινδίας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει τα πράγματα».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να επισπεύσουν τις εργασίες για τη σύναψη νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), καθώς η κατάσταση διευκολύνεται.

Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι η ένταση κλιμακώθηκε στα σύνορα μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας, καθώς σημειώθηκαν συγκρούσεις στην αμφισβητούμενη μεθοριακή περιοχή του ανατολικού Λαντάκ.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση, καθώς δεν διαθέτουν ισχυρά σύνορα στα Ιμαλάια.

Tags:
συμφωνία, Ινδία, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK