18:24 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόκειται να καθίσουν, το Σάββατο (12/09), η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν, στην Ντόχα, με τον Μάικ Πομπέο να έχει ξεχωριστές συναντήσεις και με τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα έχει, το Σάββατο (12/09), ξεχωριστές συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες της αφγανικής κυβέρνησης και του ισλαμικού κινήματος των Ταλιμπάν στο περιθώριο των ενδο-αφγανικών συνομιλιών, στην Ντόχα. 

Μάλιστα, με σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο έχει ήδη φτάσει στην Ντόχα, δηλαδή στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν, την περασμένη εβδομάδα, την ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία ήταν υποχρεωτική προϋπόθεση για την έναρξη των ενδο-αφγανικών συνομιλιών στη Ντόχα.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για ειρηνευτική διαδικασία και απόσυρση ξένων στρατευμάτων ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες πολέμου και εξέγερσης.

Επισημαίνεται πως η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν θα διερευνήσουν τη δυνατότητα εξασφάλισης μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με το Σύνταγμα της χώρας και μια σειρά κοινωνικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών.

Και τα δύο μέρη κατάφεραν να φτάσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά απομένει να δούμε αν θα καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπντούλ Χακίμ Χακάνι θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας των 21 Ταλιμπάν στο Κατάρ και η διοίκηση της Καμπούλ θα εκπροσωπηθεί από αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Tags:
Μάικ Πομπέο, Ντόχα, Κατάρ, Ταλιμπάν, Αφγανιστάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK