12:41 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε - κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών - την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές. Ο Μάικ Πομπέο, με τη σειρά του, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση.

Την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής και κυπριακής δικαιοδοσίας εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, με τη σειρά του, κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες. 

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Επισήμανε ακόμα ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιλύσουν διαφορές, περιλαμβανομένων αυτών σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας, κατά τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό. Είπε, παράλληλα, πως οι φυσικοί πόροι της Κύπρου θα πρέπει να κατανεμηθούν κατά τρόπο δίκαιο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για επανένωση της νήσου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σχέση ΗΠΑ – Κύπρου, τονίζοντας πως δεν ήταν ποτέ καλύτερη, ενώ έκανε λόγο για αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Αναστασιάδης: Να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Κύπρου κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις «παράνομες δραστηριότητες» της.

«Ενημέρωσα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ετοιμότητά μας σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας βόρεια και δυτικά της Κύπρου με την Τουρκία, είτε μέσω διμερών διαπραγματεύσεων είτε μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης - μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πομπέο - αναφέροντας, παράλληλα, πως ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις εξελίξεις επί του Κυπριακού. Επανέλαβε, ακόμη, την προσήλωση του στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Όπως είναι κατανοητό, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση καλής θέλησης επιβάλλεται η Τουρκία να τερματίσει την επιθετικότητα και τις προκλητικές της ενέργειες, όχι μόνο στην ΑΟΖ μας αλλά και σε σχέση με τα Βαρώσια. Προς τον σκοπό αυτό, έκανα έκκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών να υιοθετήσει μια προληπτική στάση και να προβεί σε κάθε προσπάθεια να σταματήσει την Τουρκία από το να εφαρμόσει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια ή σχέδια σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ». 
Tags:
Κυπριακό, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία, Μάικ Πομπέο, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK