09:08 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (204)
0 0 0
Βρείτε μας

Την παραίτησή της υπέβαλε, την Κυριακή (13/09), η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αμπντουλάχ Τάνι, στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Τάνι, υπέβαλε επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (13/09). 

Συγκεκριμένα, σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται το εξής:

«Η κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο του κοινοβουλίου. Η επιστολή παραίτησης θα υποβληθεί στο συμβούλιο της Βουλή των Αντιπροσώπων».

Μάλιστα, πριν αποχωρήσει, ο Τάνι και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του είχαν συνάντηση έκτακτης ανάγκης με τον Σάλεχ για να συζητήσουν τις δημόσιες διαμαρτυρίες που συνεχίζονται στη Βεγγάζη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της ανατολικής Λιβύης, τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τις διακοπές ρεύματος και τις φτωχές συνθήκες διαβίωσης.

Στα τέλη Αυγούστου, ξέσπασαν μαζικές συγκεντρώσεις στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις που ελέγχονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με τους διαδηλωτές να απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, την παραίτηση της τρέχουσας διοίκησης και τον τερματισμό της διαφθοράς.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Λιβύης, οι διαμαρτυρίες οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας και ορισμένων διαδηλωτών.

Οι διαμαρτυρίες έγιναν αρκετές μέρες μετά την ανακοίνωση του GNA για άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία υποστηρίχθηκε από το Κοινοβούλιο με έδρα την Ανατολή, και δεσμεύθηκε να δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στις στρατηγικές περιοχές της Σύρτης και της Τζούφρα.

Μέχρι σήμερα, η Λιβύη χωρίζεται μεταξύ δύο κύριων κέντρων εξουσίας, δηλαδή ανάμεσα σε ένα εκλεγμένο Κοινοβούλιο στα ανατολικά της χώρας, με την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), και στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ στα δυτικά, με επικεφαλής τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

Ο LNA υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (204)
Tags:
παραίτηση, παραίτηση κυβέρνησης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK