10:14 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (90)
0 01
Βρείτε μας

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι τρία εργαστήρια «επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα» την παρουσία Νοβιτσόκ στον οργανισμό του Αλεξέι Ναβάλνι.

Τρία εργαστήρια επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα την παρουσία ίχνους μιας ουσίας τύπου Νοβιτσόκ στον οργανισμό του Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, ειδικά εργαστήρια στη Γαλλία και τη Σουηδία έχουν εντοπίσει τον νευροτοξικό παράγοντα στο σώμα του Ναβάλνι, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της Γερμανίας.

«Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη. Είμαστε σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους εταίρους μας για τα περαιτέρω βήματα» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Γερμανία ενέπλεξε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στην ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων για την κατάσταση του Ναβάλνι.

Το χρονικό της υπόθεσης Ναβάλνι

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι ασθένησε κατά τη διάρκεια πτήσης στη Ρωσία και ύστερα από επείγουσα προσγείωση στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο.

Για τις επόμενες 44 ώρες, οι γιατροί έδωσαν μάχη για τη ζωή του, καθώς διακομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση και μπήκε σε τεχνητό αναπνευστήρα. Αμέσως μετά, η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμούς, έσπευσε να ισχυριστεί ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, υποστηρίζοντας ότι μια ουσία θα μπορούσε να είχε αναμιχθεί στο τσάι του, το μόνο πράγμα που είχε καταναλώσει εκείνο το πρωί. Ωστόσο, λίγο μετά, βίντεο από κλειστό κύκλωμα από το αεροδρόμιο φέρεται να δείχνει ότι ο Ναβάλνι πήρε ένα ποτήρι από τον βοηθό του, Ίλια Παχόμοβ. Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως όποιος ετοίμασε το τσάι, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για ποιον προοριζόταν τελικά.

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές στο νοσοκομείο του Ομσκ δήλωσαν ότι οι γιατροί εξέτασαν για δηλητηρίαση τον Ναβάλνι δίχως να εντοπίσουν το οτιδήποτε.

«Όχι» της Γερμανίας σε συνδρομή προς τη Ρωσία

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, Γερμανοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι δείγματα από τον οργανισμό του Ναβάλνι περιείχαν ίχνη από την ομάδα νευροτοξικών παραγόντων τύπου Νοβιτσόκ.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, το Βερολίνο δεν έχει παράσχει μέχρι τώρα στη Μόσχα ούτε επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα ευρήματα ούτε βοήθεια στην έρευνα που ξεκίνησε από τις ρωσικές αρχές.

Ένας από τους ανθρώπους που ανέπτυξαν το Νοβιτσόκ είπε ότι τα συμπτώματα του Ναβάλνι δεν ταίριαζαν με δηλητηρίαση απ' αυτή την τοξίνη.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (90)
Tags:
Νοβιτσόκ, Ρωσία, Γερμανία, Αλεξέι Ναβάλνι, δηλητηρίαση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK