19:53 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

«Καταπέλτης» ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απέναντι στις ΗΠΑ και την απόφασή τους να επιβάλουν σκληρούς δασμούς στην Κίνα το 2018.

Οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα έρχονται σε αντίθεση με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, έκρινε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Στην έκθεσή της, η ομάδα του ΠΟΕ που είχε αναλάβει να γνωμοδοτήσει έπειτα από αίτημα του Πεκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω μέτρα είναι ασύμβατα με πολλά άρθρα της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου) και συνιστά στις Ηνωμένες Πολιτείες να προσαρμόσουν τα μέτρα με τις υποχρεώσεις τους. 

Το αίτημα αφορά σε δασμούς ύψους περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα το 2018.

Πρόκειται για την απαρχή του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο κρατών.

Στην έκθεσή της η επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία ή επαρκείς αποδείξεις» για να στηρίξουν τη δήλωσή τους ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν οι δόλιες πρακτικές του Πεκίνου.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την απόφαση του ΠΟΕ και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διατηρηθεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της επιτέθηκε στον ΠΟΕ και στην «ανεπάρκειά του» να βάλει τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας.

Tags:
Πεκίνο, Δασμοί, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK