15:33 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισλανδία διαφήμιση της Εθνικής Εκκλησίας που παρουσιάζει τον Ιησού με μέικ απ και στήθος να χορεύει κάτω από ένα ουράνιο τόξο.

Η Εκκλησία της Ισλανδίας -όπως και οι άλλες Ευαγγελικές Λουθηρανικές Εκκλησίες της Σκανδιναβίας- είναι γνωστή για τη φιλελεύθερη στάση της σε κοινωνικά ζητήματα -όπως η έγκριση των γάμων ομοφυλοφίλων ή η χειροτονία γυναικών ιερέων- αν και το ποίμνιό της έχει συρρικνωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια διαφήμισή της, στο πλαίσιο της εκστρατείας υποδοχής των παιδιών στο κατηχητικό, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς παρουσιάζει τον Ιησού με στήθος και μέικ απ να χορεύει κάτω από ένα ουράνιο τόξο.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Εκκλησίας, Pétur Georg Markan, εξήγησε πως η συγκεκριμένη εικονογράφηση του Ιησού είναι ένας τρόπος αποδοχής της διαφορετικότητας, προσθέτοντας πως η εκκλησία θεωρεί πως είναι «φυσικό και θετικό» για τον Χριστό να απευθύνεται σε ανθρώπους σε κάθε πιθανή μορφή. Τόνισε δε, πως η εκκλησία προσπαθεί να αποδεχτεί την κοινωνία «όπως είναι».

«Έχουμε όλα τα είδη ανθρώπων και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να μιλάμε για τον Χριστό σαν να ανήκει κι ο ίδιος "σε όλα τα είδη". Ιδίως διότι είναι πραγματικά σημαντικό για τον καθένα να βλέπει το πρόσωπό του στον Ιησού. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα» τόνισε ο Markan στην online εφημερίδα Vísir.

«Κάποιοι άνθρωποι μεταφράζουν την εικόνα σαν έναν Ιησού-τρανς, άλλοι σαν γυναίκα. Κάποιοι βλέπουν μια Παναγία με μούσι και άλλοι ένα γκέι άτομο. Οι απόψεις στους κόλπους της εκκλησίας είναι τόσο διαφορετικές από οπουδήποτε αλλού εκτός αυτής» ανέφερε από την πλευρά της η Guðrún Karls-og Helgudóttir, η ιερέας εκκλησίας.

Αντιδράσεις

Η εικόνα εμφανίστηκε στον λογαριασμό της Εθνικής Εκκλησίας στο Facebook και προκάλεσε πολλές και αντικρουόμενες αντιδράσεις. Ενώ κάποιοι την υποδέχτηκαν ως ένα σημαντικό βήμα κατά των αποκλεισμών, υποστηρίζοντας πως οι πιστοί είναι κάθε φύλου, εμφάνισης και ιδεολογίας, άλλοι τη χαρακτήρισαν «ταπεινωτική» και τον λόγο αποχώρησής τους από το συγκεκριμένο δόγμα και την είσοδό τους σε άλλο εκκλησίασμα.

Παρότι η διαφήμιση στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ο «Ιησούς με το στήθος» θα φιγουράρει στα λεωφορεία της πρωτεύουσας για τουλάχιστον ακόμη δύο εβδομάδες.

Το ετήσιο Συμβούλιο της Εθνικής Εκκλησίας τόνισε πως «λυπάται» που η εν λόγω εικόνα του Ιησού πλήγωσε κάποιους ανθρώπους. «Ο στόχος ήταν να δώσουμε έμφαση στη διαφορετικότητα, όχι να πληγώσουμε ανθρώπους ή να τους σοκάρουμε» τονίζεται στην ανακοίνωσή της.

Της Εθνικής Εκκλησίας της Ισλανδίας ηγείται η Agnes Sigurðardóttir, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη επίσκοπος το 2012.

Tags:
διαφήμιση, Εκκλησία, Ισλανδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK