06:47 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ είχε σκοτώσει οκτώ ανθρώπους στο Όσλο με βόμβα και 69 άτομα, κυρίως εφήβους σε θερινή κατασκήνωση το 2011.

Ο Νορβηγός κατά συρροήν δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ θα επιδιώξει την αποφυλάκισή του υπό όρους, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στην εφημερίδα VG.

Ο ακροδεξιός τρομοκράτης είχε πυροδοτήσει τη βόμβα που σκότωσε οκτώ άτομα στο Όσλο, ενώ στη συνέχεια μετέβη σε κοντινό νησί όπου πυροβόλησε και σκότωσε 69 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν έφηβοι που συμμετείχαν σε θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος τον Ιούλιο του 2011. 

Ο Μπράιβικ εκτίει τη μέγιστη ποινή κάθειρξης στη Νορβηγία -21 χρόνια- η οποία μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Όπως έγινε γνωστό μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί αίτημα αποφυλάκισής του υπό όρους αφού έχει εκτίσει τα 10 πρώτα χρόνια της ποινής του -προϋπόθεση που θα πληροί τον Ιούλιο του 2021- ωστόσο την απόφαση θα λάβει δικαστήριο, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Κατ’ απαίτησή του έχω αποστείλει αίτημα αποφυλάκισης» δήλωσε ο δικηγόρος του Μπράιβικ, ο Έινσταϊν Στόρβικ, στο VG. «Είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι φυλακισμένοι [που μπορεί να τελούν υπό κράτηση επ’ αόριστον] και θέλει να το χρησιμοποιήσει» δήλωσε. Σύμφωνα με τον Στόρβικ, ο Μπράιβικ θα εκκινήσει εκ νέου νομική διαδικασία αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής του.

Η Νορβηγία έχει από τα πλέον φιλελεύθερα καθεστώτα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το έγκλημα και την τιμωρία, με πολλούς κρατούμενους να αφήνονται ελεύθεροι αφού εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους. Ωστόσο, οι εγκληματίες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον εάν κριθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την κοινωνία.

Tags:
δολοφονίες, έγκλημα, αποφυλάκιση, δολοφόνος, Νορβηγία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK