15:58 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την αντίδραση της UNICEF προκάλεσε η ποινή δεκαετούς φυλάκισης, από νιγηριανό δικαστήριο, σε 13χρονο παιδί που φέρεται να χρησιμοποίησε «αισχρή γλώσσα» για τον Αλλάχ

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών, UNICEF καταδίκασε την επιβολή δεκαετούς φυλάκισης σε 13χρονο παιδί για βλασφημία.

Ο Ομάρ Φαρούκ κατηγορήθηκε για τη χρήση αισχρής γλώσσας απέναντι στον Αλλάχ κατά τη διάρκεια διένεξης με ένα φίλο του και καταδικάστηκε σε δικαστήριο της βορειοδυτικής Νιγηρίας που εφαρμόζει το νόμο της Σαρία.

Η ποινή του -που τού επιδικάστηκε στις 10 Αυγούστου- επιβλήθηκε από το ίδιο δικαστήριο που προσφάτως καταδίκασε μια γυναίκα σε θάνατο για ύβρη απέναντι στον προφήτη Μωάμεθ, όπως αναφέρουν δικηγόροι.

Ο Κόλα Αλαπίνι, δικηγόρος του παιδιού που, μιλώντας στο CNN, τόνισε πως έχει ήδη ασκήσει έφεση, καθώς η ποινή του Φαρούκ αντίκειται τόσο στο νιγηριανό σύνταγμα όσο και στην Αφρικανική Χάρτα για τα Δικαιώματα και την Πρόνοια των Παιδιών.

Στη συνέχεια μάλιστα πρόσθεσε πως οι αρχές της επαρχίας Κάνο έχουν απαγορεύσει στον 13χρονο να επικοινωνεί τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλους δικηγόρους που ασχολούνται με την υπόθεση.

Μάλιστα, ο δικηγόρος έκανε γνωστό πως έμαθε τυχαία για την συγκεκριμένη υπόθεση όταν εργαζόταν σε ανάλογη υπόθεση της Γιαμάχα Σαρίφ - Αμίνου.

«Ανακαλύψαμε πως (και οι δύο) καταδικάστηκαν την ίδια μέρα, από τον ίδιο δικαστή, στο ίδιο δικαστήριο για βλασφημία και διαπιστώσαμε πως κανείς δε μιλούσε για τον Ομάρ, οπότε έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα για να εφεσιβάλλουμε την απόφαση» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως: «Η βλασφημία δεν αναγνωρίζεται από τον νιγηριανό νόμο. Είναι ασύμφωνη με το Σύνταγμά της».

Παράλληλα, η μητέρα του Φαρούκ αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο σε κοντινή πόλη, όταν πλήθη συγκεντρώθηκαν στο σπίτι τους μετά τη σύλληψη του παιδιού της, ενώ η UNICEF εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την απόφαση.

«Η καταδική αυτού του παιδιού, του 13χρονου Ομάρ Φαρούκ, σε δέκα χρόνια φυλάκιση είναι λανθασμένη. Επιπλέον, ακυρώνει όλες τις βασικές αρχές για τα δικαιώματα των παιδιών και το δίκαιο για τα παιδιά τις οποίες η Νιγηρία έχει υπογράψει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πίτερ Χόκινς, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Νιγηρία, καλώντας την κεντρική και την τοπική κυβέρνηση να επανεξετάσουν και να αναιρέσουν την απόφαση.

Tags:
Αλλάχ, ποινή φυλάκισης, ανήλικος, βλασφημία, Νιγηρία, Unicef
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK