12:58 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Δύο μάρτυρες υπεράσπισης του δημιουργού των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κατέθεσαν σήμερα, Τετάρτη, στο δικαστήριο του Λονδίνου.

Δύο μάρτυρες υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ ανέφεραν την Τετάρτη σε χωριστές δηλώσεις ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου του Λονδίνου που επιβλέπει την ακρόαση για την έκδοσή του ότι οι αποκαλύψεις των Wikileaks δεν προκάλεσαν βλάβη σε κανέναν, και ότι ο Ασάνζ ήταν αποφασισμένος να μη δημοσιεύσει μη επεξεργασμένα έγγραφα. 

«Μέρος της συμφωνίας με τα Wikileaks ήταν ότι ο Ασάνζ επέμενε να χειριστούμε τις επικοινωνίες και το υλικό με ασφάλεια» δήλωσε ο Τζον Γκετζ, ένας ερευνητής δημοσιογράφος που συνεργάστηκε μαζί του για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίστηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο Ασάνζ δεν είναι καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τους πολέμους των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τοπικών πληροφοριοδοτών των οποίων τα ονόματα αναφέρθηκαν στις διαρροές.

Ο Γκετζ, ο οποίος συνεργάστηκε με τη γερμανική εφημερίδα «Der Spiegel» κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας των Wikileaks το 2010-2011, είπε ότι θυμόταν ότι ενοχλήθηκε εκείνη τη στιγμή από τις συνεχείς υπενθυμίσεις του Ασάνζ να είναι ασφαλείς.

Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι ο Ασάνζ ήταν υπεύθυνος για τη δημοσίευση εν γνώσει του υλικού που θα μπορούσε να βλάψει άλλα άτομα.

Ο δεύτερος μάρτυρας της υπεράσπισης που κάλεσε το δικαστήριο την Τετάρτη ήταν ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, το πρόσωπο που διέρρευσε μια μυστική κυβερνητική μελέτη για τον πόλεμο του Βιετνάμ, γνωστή ως Έγγραφα του Πενταγώνου το 1971 και συνέκρινε την υπόθεσή του με τις δημοσιεύσεις των Wikileaks, καθώς και οι δύο αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου και παρανομίες που διαπράττονται από τον στρατό των ΗΠΑ.

«Οι δικές μου ενέργειες σε σχέση με τα έγγραφα του Πενταγώνου και οι συνέπειες της δημοσίευσής τους έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν πραγματοποιήσει μια τόσο ριζική αλλαγή γνώσης. Θεωρώ ότι οι δημοσιεύσεις των WikiLeaks του 2010 και του 2011 είναι συγκρίσιμης σημασίας» είπε.

Όταν ο εισαγγελέας του είπε ότι οι μόνες κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ περιορίζονται στην απόκτηση και δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων, ο Έλσμπεργκ απάντησε ότι «υπάρχουν επίσης 15 άλλες κατηγορίες», αναφερόμενος στις κατηγορίες κατασκοπείας και κατάχρησης υπολογιστών που έχει ασκήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον του Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει 175 χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η ακρόαση για να αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο Κεντρικό Ποινικό Δικαστήριο του Λονδίνου, έπειτα από αναβολή έξι μηνών λόγω της πανδημίας.

Tags:
έκδοση, ΗΠΑ, Λονδίνο, δίκη, μάρτυρας, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK